ELECCIONS AL REGNE UNIT

Els escocesos van a les urnes sabent que tindran la clau de la governabilitat a Londres.

L'SNP es disposa a fer un canvi històric a Escòcia i a sacsejar tota la política britànica

Sturgeon, després de dipositar el seu vot a Glasgow.

Sturgeon, després de dipositar el seu vot a Glasgow. / Andy Buchanan (AFP / ANDY BUCHANAN)

1
Es llegeix en minuts
MONTSERRAT RADIGALES / EDIMBURG (ENVIADA ESPECIAL)

La ministra principal d'Escòcia i líder del Partit Nacional Escocès (SNP), Nicola Sturgeon, ha aparegut somrient i confiada aquest dijous al matí quan, acompanyada del seu marit, ha dipositat el seu vot en un col·legi electoral de Glasgow. No ha pronunciat ni una paraula, però ja ho té tot dit: "Si treballem junts, podem apartar els 'tories' (el Partit Conservador britànic). Treballarem amb altres forces de tot el Regne Unit; aquest és el meu compromís", va assegurar dimecres, últim dia de campanya, en un acte electoral a Edimburg.

Els nacionalistes escocesos es disposen a fer un canvi històric en la política a Escòcia i, de passada, sacsejar la de tot el Regne Unit. Si les enquestes no s'han equivocat, l'SNP aconseguirà la gran majoria dels 59 escons que Escòcia aporta al Parlament de Westminster a Londres i posarà fi a la fins ara inexpugnable hegemonia del Partit Laborista en terres escoceses. Els laboristes van obtenir en les últimes eleccions, el 2010, 41 escons a Escòcia, i l'SNP només sis. Però ara, mentre ningú dubta que l'SNP arrasarà a les urnes, els laboristes s'han vist obligats a lluitar amb dents i ungles en totes i cada una de les circumscripcions que eren els seus feus.

Notícies relacionades

La pèrdua del vot escocès pot privar, doncs, els laboristes de guanyar la majoria que els permetria formar Govern a Londres, alhora que l'SNP pot tenir la clau de la governabilitat ja que tots els sondejos auguren un empat entre els conservadors i els laboristes en el conjunt del Regne Unit. "Escòcia té l'oportunitat de tenir més poder i influència a Westminster del que ha tingut mai", va afirmar Sturgeon en l'últim acte de campanya. "La veu del poble d'Escòcia ja no podrà ser ignorada a Westminster", va afegir.

Encara que Escòcia només aporta 59 dels 650 escons del Parlament britànic s'espera que els escocesos seran decisius en les eleccions més ajustades que el Regne Unit ha tingut durant dècades.