ELECCIONS AL REGNE UNIT

Nicola Sturgeon sacseja la política britànica

La líder del Partit Nacional Escocès, que combina el carisma amb polítiques progressistes i anti austeritat, té la clau de la governabilitat de la Gran Bretanya

2
Es llegeix en minuts
ANGUS MACSWAN / REUTERS

Els seus detractors l'han qualificat com la dona més perillosa de la Gran Bretanya i una amenaça existencial per al Regne Unit. Els seus admiradors l'han alabat per ser un element astut que ha sacsejat l'alta classe política, dominada per homes britànics. En tot cas, la líder del Partit Nacional Escocès (SNP), Nicola Sturgeon, s'ha convertit en un dels principals focus d'atenció de les eleccions.

Encara que és una figura reconeguda a Escòcia, Sturgeon ha tingut poc protagonisme al sud de la frontera fins a la seva formidable actuació en el debat polític entre els líders dels partits de la Gran Bretanya del 2 d'abril. “Sturgeonmania”, van titular els diaris l'endemà al matí.

INDEPENDÈNCIA I DRETS SOCIALS

Al setembre, l'SNP va perdre el referèndum sobre la independència d'Escòcia però el moviment no va morir i des d'aleshores el partit ha quadruplicat el seu nombre de membres. Ara, es preveu que Sturgeon i els nacionalistes arrasin a Escòcia i guanyin la majoria dels 59 escons escocesos dels 650 escons del Regne Unit.

Encara que la independència segueix sent una prioritat, l'SNP s'ha marcat com a objectiu la lluita contra les retallades i l'austeritat per ocupar, com proclama Sturgeon, l'esquerra que el Partit Laborista ha abandonat. “Lluitarem pels interessos d'Escòcia, però també per aconseguir un canvi positiu i progressista al Regne Unit”, va comentar davant estudiants de la London School of Economics.

Encara que la dreta política i mediàtica ha carregat contra l'SNP, Sturgeon ha guanyat molts fans a Anglaterra i té l'índex d'aprovació més alt del país, amb una valoració positiva de 33, davant els set punts de David Cameron o els vuit negatius d'Ed Miliband.

EQUILIBRI DE PODER

Les enquestes prediuen que l'SNP tingui un pes clau en les pròximes eleccions. Mentre que Sturgeon vol acabar amb el domini dels conservadors, el líder dels laboristes Ed Miliband ja ha deixat clar que no pactarà amb els nacionalistes escocesos. Tot i així, la posició esquerrana de l'SNP pot influenciar els laboristes.

LA LÍDER D'ESCÒCIA

Mentre Sturgeon es presenta a les eleccions com a primera ministra d'Escòcia i líder de l'SNP, el seu amic i mentor Alex Salmond es presentarà a l'escó britànic d'Aberdeen. Salmond va dimitir com a líder dels nacionalistes escocesos després de la derrota en el referèndum d'independència.

Notícies relacionades

Tot i així, Sturgeon ha assegurat que ara és ella qui mana i qui viatjarà a Londres per negociar el que faci falta. “Així és com funciona el partit ara, jo sóc la líder”, ha sentenciat.

Sturgeon es va unir a les files de l'SNP amb només 16 anys com a activista pel desarmament nuclear. Va ser elegida al Parlament escocès el 1999, vicepresidenta del partit el 2004 i finalment va succeir Salmond fa pocs mesos. Ara, amb un partit fort i amb el Regne Unit fragmentat, és la seva millor oportunitat “per donar a Westminster l'ensurt de la seva vida”.