LA GRAN BRETANYA A LES URNES

Eleccions al Regne Unit: la jornada, en directe

Desenvolupament al minut d'uns comicis vitals per a la Gran Bretanya i la seva relació amb la Unió Europea

El primer ministre britànic, David Cameron, fa una primera valoració dels resultats electorals. / REUTERS / TOBY MELVILLE

El primer ministre britànic, David Cameron, fa una primera valoració dels resultats electorals.
Les eleccions d’aquest dijous al Regne Unit obren un nou paisatge polític.

/

1
Es llegeix en minuts

El Regne Unit viu unes eleccions decisives. Els britànics tenen aquest dijous una cita amb les urnes de resultat incert. Les enquestes apunten a unes resultats molt ajustats entre el primer ministre sortint, el conservador David Cameron, i el líder laborista, Ed Miliband. És per això que el resultat que obtinguin els nacionalistes escocesos, que ja han mostrat la seva disposició a pactar amb els laboristes, pot ser clau a l'hora de formar govern.

El líder conservador ha demanat el vot per continuar el seu programa de reformes, que, segons ha defensat, ha permès la  recuperació econòmica.

Mentrestant, el candidat laborista ha apostat per rescatar el sistema públic de salut, que centra bona part de les preocupacions de l'opinió pública britànica.

SONDEIG DE 'THE GUARDIAN'

Notícies relacionades

Segons la projecció per escons del diari 'The Guardian', els laboristes obtindrien 270 diputats (d'un total de 650), que juntament amb els 54 projectats per a l'SNP formarien una majoria suficient als Comuns per convertir Miliband en primer ministre.

Els conservadors, per la seva part, sumarien 274 seients, que no obstant no serien suficients per formar un govern estable amb els liberaldemòcrates, que en podrien obtenir 27, ni amb l'euròfob Partit per la Independència del Regne Unit (UKIP), que es quedaria amb tres diputats, segons aquest estudi.