TRAGÈDIA A L'ÀSIA

Recuperat el cadàver d'una turista catalana al Nepal

Roser Palau, de 37 anys, estava fent senderisme a la vall de Langtang

L'operatiu de rescat busca 6 muntanyencs espanyols a la mateixa zona

Roser Palau.

Roser Palau. / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Els pitjors auguris es van fer realitat quan el Ministeri d'Exteriors espanyol va confirmar ahir la mort d'una ciutadana espanyola a conseqüència del terratrèmol al Nepal. Es tracta de la catalana Roser Palau, de 37 anys, que estava fent senderisme a la vall de Langtang, una de les zones més afectades pel sisme, a 60 quilòmetres al nord de Kàtmandu. Sis muntanyencs espanyols segueixen desapareguts a la mateixa zona, on un equip de rescat enviat per Espanya treballa amb dificultats sobre el terreny.

Exteriors va informar en un comunicat que les restes de la víctima, de qui no es tenia notícies des del dia 25, seran repatriades «tan aviat com sigui possible», i va reduir de 13 a vuit els espanyols encara desapareguts al Nepal. Dos dels desapareguts, en principi, estarien en una altra zona del país.

La identitat de la víctima va ser acreditada per la família i també per Xavier Godàs, alcalde de Vilassar de Dalt (Maresme)  -on residia Palau-,

que va explicar que el pare de la noia desapareguda, Jordi Palau, va ser qui va confirmar a l'ajuntament que s'havia localitzat el cadàver de la seva filla.

Roser Palau, quiromassatgista de professió, especialista en massatge tailandès i gran aficionada als viatges d'aventura, havia viatjat sola a Tailàndia i d'allà va saltar al Nepal, on pretenia realitzar una ruta senderista a Langtang abans de tornar a Barcelona. Un dia abans del terratrèmol, va enviar un correu electrònic dient que estaria uns dies en una zona de muntanya sense cobertura. Va sortir el 25 d'abril del poble de Langtang a les 7.30 hores a fer una volta sola per la zona, perquè no volia anar en grup, va explicar el seu pare fa uns dies. Des d'aleshores, no havien sabut res més d'ella.

A finals de la setmana passada, la mare de Roser, Teresa Pareta, va denunciar la suposada ineficàcia i desorganització de l'ambaixada espanyola a Nova Delhi i la falta d'informació per part d'Exteriors. Pareta va afirmar que el Govern espanyol no feia «prou» per trobar els desapareguts. Fins i tot va denunciar que en un primer moment «em van dir que [Roser] estava localitzada i estava bé», va dir dilluns a Catalunya Ràdio.

Les seves crítiques van coincidir amb les de familiars d'altres muntanyencs desapareguts, que divendres van expressar públicament la seva «indignació» davant la «inacció» del Govern per trobar els desapareguts i l'escassa informació facilitada. Els familiars van exigir que l'Executiu disposés mitjans propis al Nepal, igual que altres països occidentals. El mateix dia, el titular d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, va anunciar l'enviament d'un equip de rescat al país asiàtic.

Ahir, la xifra de ciutadans no localitzats al Nepal es va reduir a vuit després de les comprovacions realitzades per l'ambaixador espanyol a Nova Delhi, Gustavo de Arístegui, desplaçat des de fa dies a Kàtmandu. Sis eren també a Langtang en el moment del sisme: l'aragonès Mixel Pizarro, la càntabra Isabel Ortiz i els asturians Sabino Fernández, Jesús Monteirín, Egidio García i Ángel Muñiz.

TEMPESTA / L'operatiu espanyol de rescat desplegat a Langtang, on el terratrèmol va originar una allau de gel, pedres i fang que va descendir com una onada de fang per tota la vall, va haver de ser interromput ahir per una forta tempesta que amenaçava l'estabilitat del terreny i posava en risc la seguretat dels efectius.

Notícies relacionades

L'operatiu, format per 48 membres de la Unitat Militar d'Emergències (UME) i 12 agents de l'equip de rescat de muntanya de la Guàrdia Civil, reprendrà avui les tasques de recerca si les condicions meteorològiques ho permeten.

Deu dies després del sisme de 7,8 graus que va castigar el Nepal, la xifra de morts ja supera els 7.500, i la de ferits, els 14.400, segons les últimes dades oficials facilitats pel Govern nepalès, que ahir va dir que creia que la xifra final no augmentaria excessivament.