Sanció de la cúpula del Front Nacional

Jean Marie Le Pen, suspès de militància per les seves provocacions antisemites

Un pròxim Congrés extraordinari decidirà si Le Pen és desposseït del seu títol de president honorari

3
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN

L'últim assalt del pols que manté des de fa un mes el president honorari del Front Nacional, Jean Marie Le Pen, amb la seva filla Marine, s'ha desenvolupat aquest dilluns a la seu del partit, on s'ha reunit el comitè executiu que havia de decidir la sort del vell patriarca arran d'unes incendiàries i reiterades declaracions antisemites.

El màxim òrgan del Front Nacional ha decidit, després de tres hores i mitja de reunió, suspendre de militància l'eurodiputat Jean-Marie Le Pen, de 86 anys, fins que se celebri un Congrés extraordinari que tindrà lloc en els pròxims tres mesos.

En aquest congrés se sotmetrà a la consulta dels militants la possibilitat de suprimir l'article dels estatuts del Front Nacional relatiu a la presidència honorària del partit, càrrec que actualment ostenta el fundador de la formació ultradretana. En aquest moment es pot consumar la ruptura definitiva, que ha estat escenificant-se des de fa setmanes.

 La cita d'aquest dilluns havia sigut convocada per Marine Le Pen el passat 8 d'abril després d'haver qualificat d'“estratègia de terra cremada o “suïcidi polític” les paraules del seu pare en una llarga entrevista concedida a la revista ultra ‘Rivarol’.

Jean Marie Le Pen reiterava que les càmeres de gas eren un "detall" de la història de la segona guerra mundial o que el mariscal Pétain (cap d'Estat del règim col·laboracionista de Vichy) havia sigut tractat de manera injusta, a més de defensar una aliança amb Moscou per a "salvar el món blanc" i criticar l'excessiva presència d'immigrants a França.  

La presidenta de l'FN, embarcada en una estratègia tendent a allunyar al partit de la imatge obertament antisemita i filonazi encarnada pel seu pare, va qualificar les paraules del vell líder de "traïció" i va posar en marxa un procediment sancionador per no entelar la línia iniciada el 2011 i seguir ampliant la seva base electoral.

La jornada arrencava amb la reunió del comitè polític del Front Nacional, que ha reafirmat el seu compromís amb la línia política definida per Marine Le Pen en l'últim congrés del partit, celebrat el mes de desembre passat a Lió, i ha "desautoritzat" les polèmiques declaracions realitzades per Jean Marie Le Pen.

A més, deixa clar que els comentaris del president honorari del partit no poden “en cap cas comprometre el Front Nacional, la seva presidenta o els òrgans deliberants” del partit. Així mateix, reafirma la seva “total confiança” en Marine Le Pen per garantir “la unitat i la coherència” del Front Nacional i que “res la pugui desviar del seu objectiu de conquistar el poder al servei de França i els francesos”.

Jean-Marie Le Pen a acudir a la seu del partit aquest matí però va estar absent de la reunió del comitè de la tarda en què es van abordar les possibles sancions en contra seu a l'entendre que absentar-se davant un òrgan “disciplinari” atemptava “contra la seva dignitat”.

Sobretot quan, al seu parer, era “completament innocent i havia actuat en el marc del seu mandat parlamentari. “I a un parlamentari li paguen per parlar. Jo parlo lliurement, cosa que xoca a algunes persones”, va dir després d'abandonar la seu de la formació. Jean Marie Le Pen va garantir, no obstant, que seguirà recolzant la seva filla Marine.

Notícies relacionades

Marine Le Pen havia esbossat aquest diumenge la consigna a seguir en el comitè executiu al declarar en l'emissora Europe 1 que el seu pare no podria expressar-se en el futur en nom del Front Nacional perquè les seves declaracions “van en contra de la línia fixada”. 

L'opció del Congrés extraordinari permet a Marinedeixar en mans del partit la decisió de modificar les regles del partit i desbancar el seu pare de la presidència d'honor, cosa que jurídicament els estatuts actuals no permeten.