ESCÀNDOL A FRANÇA

Militars francesos, investigats per violacions a nens a la República Centreafricana

L'ONU i l'Unicef van recollir el testimoni d'una desena de víctimes dels abusos, comesos entre el desembre del 2013 i el juny del 2014

 Soldats francesos desplegats a la República Centreafricana en el marc de l’operació Sangaris, el maig del 2014.

 Soldats francesos desplegats a la República Centreafricana en el marc de l’operació Sangaris, el maig del 2014. / AFP / MARCO LONGARI

1
Es llegeix en minuts

El Ministeri de Defensa de França investiga presumptes agressions sexuals nens comeses per militars francesos desplegats a la República Centreafricana. Els fets investigats, que el ministeri fa públics després que mitjans de comunicació hagin publicat que la fiscalia ha obert una investigació sobre el cas, es remunten al juliol del 2014.

Les autoritats franceses van rebre llavors "testimonis de nens centreafricans que acusaven d'agressions sexuals militars francesos de l'operació Sangaris", explica el Ministeri de Defensa en un comunicat. Els testimonis "d'una desena de nens" van ser recollits per personal de les Nacions Unides i de l'Unicef i situen els presumptes fets "al lloc de l'aeroport de M'Poko, a la República Centreafricana, entre el desembre del 2013 i el juny del 2014".

Davant "l'extrema gravetat dels fets al·legats", el Ministeri de Defensa va prendre "totes les mesures necessàries perquè es poguessin establir com més aviat millor els fets i les eventuals responsabilitats penals", afegeix el comunicat. Per això, va obrir una investigació que serà traslladada, "quan ho sol·liciti", a la fiscalia, que ja en va ser informada quan el Govern francès va conèixer la notícia i que, en conseqüència, va obrir una investigació preliminar, encara en curs.

"ATEMPTAT INTOLERABLE"

Notícies relacionades

"El Ministeri de Defensa ha pres i prendrà totes les mesures necessàries per permetre que es manifesti la veritat. Si es confirmen els fets, vigilarà perquè s'apliquin les sancions més fermes contra els responsables del que seria un atemptat intolerable contra els valors d'un soldat", diu el comunicat.

França va desplegar una força militar a la República Centreafricana a finals del 2013 després d'agreujar-se la situació en aquest país després que un any abans quatre faccions rebels musulmanes agrupades en la formació Séléka es van aixecar en armes al considerar que el president François Bozizé no havia respectat els acords de pau del 2007.