Nepal suma mort i desesperació entre el caos

L'ajuda comença a arribar de tot arreu però es revela insuficient

Les víctimes mortals pel sisme pugen a 4.000 i hi ha zones incomunicades

Una càmera de seguretat grava el terratrèmol del Nepal. / YOUTUBE

3
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / PEQUÍN

Desenes de milers d'atemorits nepalesos segueixen als carrers dos dies després que un sisme de 7,9 graus en l'escala Richter arrasés la ciutat de Kàtmandu i les zones adjacents, mentre els equips de rescat s'esforcen a trobar supervivents sota la runa i l'ajuda internacional és incapaç de tapar tant forat, tot i que ja està en marxa una operació massiva .

La factura humana ja supera els 3.900 morts i els 6.800 ferits, segons fonts oficials, i s'espera que pugi així que els equips de rescat puguin accedir a les zones més pròximes a l'epicentre que encara segueixen incomunicades. Moltes de les comunitats a les àrees muntanyoses estan devastades.Uvad Prashad Timalsina, un alt funcionari del districte de Gorkha, ha assenyalat que «la gent no té menjar suficient ni tampoc refugi». «He rebut informacions de localitats on el 70% de les vivendes han caigut», ha dit a l'agència AP.

CARRETERES IMPOSSIBLES / L'epicentre del sisme de dissabte es va situar a Lamjung, un districte que està situat a 80 quilòmetres al nord-oest de Kàtmandu. Les rudimentàries carreteres nepaleses impedeixen en circumstàncies normals cobrir el trajecte en menys de sis hores i ara, amb moltes fetes malbé, són necessaris almenys tres dies. «Esperem encara notícies del que passa allà. La xifra de morts puja a cada minut, hem d'estar preparats per a sorpreses molt desagradables», assenyala per telèfon des de Kàtmandu Devendra Tak, de l'oenagé Save the Children. L'organització ha repartit paquets amb roba, menjar i mantes.

Gran part del personal local encarregat de les tasques d'auxili com conductors, electricistes o el personal per netejar les carreteres de runa han marxat amb les seves famílies després del sisme i encara no han tornat. Els experts asseguren que els dos primers dies després del terratrèmol són crucials per poder trobar supervivents i que després les possibilitats cauen en picat. L'ajuda que han ofert dotzenes de governs d'arreu del món és clarament insuficient en un país que no requereix desgràcies naturals per patir carències.

SENSE MITJANS / «Necessitem tendes de campanya, roba, mantes, matalassos i 80 tipus de medicines. No tenim els helicòpters ni els experts necessaris per salvar la gent atrapada», ha assenyalat Lila Mani Poudyal, coordinador de les operacions de rescat. Els pesants helicòpters MI-17 són incapaços d'aterrar als vessants muntanyosos on hi ha els pobles més afectats, segons el diari Nepali Times.

Mentrestant, les complicacions s'acumulen per als supervivents de Kàtmandu, on han mort gairebé un miler de persones. Els ciutadans han passat una altra nit al ras sota la pluja i les temperatures baixes mentre s'estremien amb les rèpliques, afegeix el Nepali Times. Encara que molts conserven la casa, el seu estat precari els fa témer que pugui ensorrar-se en qualsevol moment.

Els mercats continuen tancats i no hi ha electricitat en vastes zones de la ciutat, encara que les autoritats estan restablint el funcionament a l'aeroport, els hospitals i altres serveis essencials. Tampoc la telefonia local funciona amb regularitat. Unes 8.000 persones han creuat la frontera a l'Índia, on s'han establert camps d'atenció i d'ajuda als damnificats.

L'èxode d'estrangers, en especial indis, ha causat el caos a l'únic aeroport internacional de Kàtmandu. Unes 2.500 persones ja han pogut abandonar el país però la saturació impedeix l'aterratge i la sortida de vols suficients. Per això les autoritats han donat prioritat a nens i dones. L'ajuda internacional també es veu perjudicada pel coll d'ampolla. «Han arribat bastants carregaments, però esperem encara la maquinària pesant internacional per netejar carreteres i runa. Potser arribarà demà (per avui), però ignorem quan podrà ser desplegada. El material local és clarament insuficient», afegeix Devendra Tak.

Notícies relacionades

Als equips de rescat els ajuden els ciutadans i turistes, que amb les seves mans nues o amb eines pedestres remouen la runa buscant supervivents. Molts dels alpinistes que van quedar atrapats a les zones més altes de l'Everest han començat a ser rescatats en helicòpters. El sisme va provocar enormes allaus de neu i roques a les cotes més baixes que van arrasar el camp base i van provocar la mort d'almenys 18 persones, encara que és impossible calcular la gravetat de la situació perquè les comunicacions continuen tallades.

El gruix de les morts a causa del terratrèmol s'han produït al país més elevat del món, mentre l'Índia i la Xina han comunicat la mort de 90 persones. El terratrèmol de 7,9 graus va ser el més poderós registrat al Nepal en més de vuit dècades.