A LA CATEDRAL DE COLÒNIA

Funeral d'Estat a Alemanya en memòria de les víctimes de l'accident de Germanwings

El dia 27 tindrà lloc a Barcelona un acte de condol i solidaritat amb les víctimes de l'accident

Joachim Gauck, president alemany, qualifica el sinistre d'"un acte sense sentit" que ha deixat una lliçó de solidaritat

Funeral d’Estat a Colònia per les víctimes de l’avió de Germanwings. / EFE / OLIVER BERG

Funeral d’Estat a Colònia per les víctimes de l’avió de Germanwings.
El president alemany, Joachim Gauck, intervé durant el funeral d’Estat en memòria de les víctimes de Germanwings celebrat a la catedral de Colònia.
Nombroses persones davant la catedral de Colònia durant el funeral en memòria de les víctimes de Germanwings.

/

4
Es llegeix en minuts

El president alemany, Joachim Gauck, s'ha unit avui a la catedral de Colònia al dolor dels familiars de les víctimes de la catàstrofe aèria de Germanwings, una tragèdia que espanta especialment davant la impossibilitat de comprendre "un acte sense sentit" però que, alhora, ha deixat una lliçó de solidaritat.

"Potser és la falta de sentit del que gha passat el que ens ha espantat tant. Ens veiem confrontats amb un acte de destrucció que ens pertorba", ha subratllat Gauck, antic pastor protestant, durant els funerals d'Estat organitzats a Alemanya.

A l'ofici hi han assistit al voltant de 1.600 persones, entre elles uns 500 familiars de les víctimes de l'avió de Germanwings que cobria la ruta de Barcelona a Düsseldorf i que es va estavellar als Alps francesos per l'acció deliberada del copilot, Andreas Lubitz, segons les investigacions.

SUPORT I SOLIDARITAT CIUTADANA

Gauck ha tingut paraules de record per a les desenes de víctimes espanyoles i ha posat la seva mirada en la "lliçó de suport i solidaritat" que es va viure en les hores i els dies posteriors a la tragèdia, sobretot a França.

"Una sola persona, que havia elegit la mort per a si mateixa, va arrossegar-ne molts altres. Ens falten les paraules per a aquest fet", ha reconegut Gauck, per a qui la catàstrofe va demostrar que "no hi ha seguretat absoluta davant defectes tècnics o errors humans, i encara menys davant la culpa humana".

Després d'insistir que ningú sap "com se sentia en el seu interior el copilot que es va treure la vida a ell i a 149 persones més", ha insistit a no oblidar que l'ésser humà és capaç de fer el bé, un convenciment que permet dir "sí a una vida acompanyada d'amenaces i mort". "En temps difícils i exigents mostrem la força de fer el bé que portem dins", ha manifestat.

COL·LABORACIÓ ENTRE ESPANYA, FRANÇA I ALEMANYA

El ministre de l'Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, ha elogiat l'estreta coordinació amb què, "unides en el dolor i la tristesa", Espanya, França i Alemanya han treballat davant la tragèdia aèria dels Alps, un exemple "dels vincles i els valors" sobre els quals es construeix Europa. A la cerimònia no hi han assistit ni el president del Govern, Mariano Rajoy, ni el president de la Generalitat, Artur Mas.

Fernández Díaz ha pres la paraula en el funeral en record de les 150 víctimes del sinistre del 24 de març, una data que "quedarà en la nostra memòria col·lectiva", ha assegurat. El ministre ha traslladat la solidaritat dels Reis d'Espanya i del Govern als familiars de les víctimes assistents a l'acte i a les autoritats presents a la catedral, encapçalades pel president alemany, Joachim Gauk, i per la cancellera, Angela Merkel.

GRATITUD ALS VOLUNTARIS

Després de subratllar la importància de recordar totes les víctimes per sobre de les nacionalitats, Fernández Díaz ha fet un homenatge als centenars de persones que des del primer minut es van bolcar per ajudar en les tasques de rescat a la muntanya francesa i als voluntaris que van atendre i atenen els familiars dels morts.

El titular d'Interior ha elogiat també la "professionalitat" de les autoritats franceses i alemanyes, i ha mostrat el seu agraïment pel funeral organitzat, el primer a nivell d'Estat en homenatge als morts. En representació d'Espanya, Fernández Díaz ha rebut a la catedral un petit i senzill àngel de fusta amb què s'ha volgut simbolitzar en la cerimònia el missatge d'esperança i record de totes les víctimes.

ACTE D'HOMENATGE EL DIA 27 A BARCELONA

La cerimònia solemne en homenatge i com a mostra de condol i solidaritat amb les víctimes de l'accident de Germanwings se celebrarà el 27 d'abril a Barcelona, segons ha anunciat la vicepresidenta del Govern català, Joana Ortega, en declaracions a La Xarxa. Ortega ha assistit als funerals celebrats avui a Colònia.

"Serà un acte d'homenatge i una mostra de condol i acompanyament als familiars" i de "solidaritat de tota la societat catalana", ha dit Ortega respecte a l'acte de Barcelona, que se celebrarà a la tarda i sobre el qual s'estan tancant encara alguns "detalls".

Ortega també ha explicat que després del funeral d'avui a Colònia es reunirà amb els familiars de les víctimes en unes dependències de la catedral per "intercanviar impressions" i "ajudar-los" en el que sigui necessari. També ha assenyalat que els familiars els estan traslladant, sobretot, qüestions jurídiques i legals, a les quals el Govern està oferint un "assessorament tan personalitzat com és possible".

ELS SUGGERIMENTS DELS FAMILIARS

Notícies relacionades

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha confirmat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que s'està treballant amb la Casa del Rei i les autoritats de Catalunya per tancar els detalls de la cerimònia solemne i que encara s'han de concretar altres dades sobre el lloc i el desenvolupament de l'acte institucional.

Santamaría ha afegit que es tindran molt presents els suggeriments de les famílies de les víctimes, amb qui s'ha estat en permanent contacte perquè puguin aportar "les seves preocupacions" i "les seves opinions" sobre la manera de portar a terme la cerimònia. Segons fonts de l'Executiu, la idea és que l'acte es pugui celebrar a la basílica de la Sagrada Família i que compti amb l'assistència dels Reis i del president del Govern, Mariano Rajoy.