CIMERA a XARM AL-XEIKH

Líders àrabs aproven la formació d'una força militar conjunta

L'acord pretén afrontar les amenaces contra la seva seguretat nacional, l'expansió de grups terroristes i les ingerències estrangeres

Anàlisi del conflicte al Iemen, país a punt de ser envaït per l’Aràbia Saudita. / periodico

1
Es llegeix en minuts

Els caps d'Estat dels països àrabs han aprovat aquest diumenge la formació d'una força militar conjunta per afrontar les amenaces contra la seva seguretat nacional, l'expansió de grups terroristes i les ingerències estrangeres.

"Els líders àrabs han decidit aprovar el concepte de la formació d'una força militar àrab", ha anunciat el president egipci, Abdul-Fatah al-Sissi, durant la clausura de la cimera de la Lliga Àrab, que va començar dissabte passat a la ciutat egípcia de Xarm al-Xeikh.

Així mateix, han decidit formar un equip de responsables d'alt nivell, sota la supervisió dels caps d'Estat Major dels Exèrcits àrabs, per preparar els mecanismes necessaris per a la creació d'aquesta força i la seva formació.

En el seu breu anunci, Al-Sissi s'ha limitat a indicar que la creació d'aquesta força militar respon als "grans desafiaments" a què s'enfronta el món àrab.

El president egipci, que ha llegit el comunicat de clausura, també ha subratllat que a la cimera s'han aconseguit diagnosticar amb èxit els desafiaments que amenacen la regió i analitzar les mesures necessàries per enfrontar aquestes amenaces.

DEFENSA D'INTERESSOS

Durant la sessió d'inauguració, dissabte, Al-Sissi, ja havia assegurat que aquesta força militar, proposada pel seu país, "no està dirigida contra cap Estat i no pretén interferir en els Estats, sinó respectar la seva sobirania i defensar els interessos àrabs".

Notícies relacionades

En la seva opinió, és "necessari afrontar de forma urgent i equilibrada els desafiaments" de la regió, entre els quals ha citat el terrorisme, les ingerències estrangeres i el sectarisme, en al·lusió velada a la consolidació de la influència iraniana en alguns països àrabs.

Segons el projecte de resolució per a la creació d'aquest Exèrcit comú, la nova força "complirà les missions d'intervenció militar ràpida per afrontar els desafiaments que puguin amenaçar la seguretat i la sobirania de qualsevol dels països membres".