DANY IRREPARABLE AL PATRIMONI

L'Estat Islàmic destrossa estàtues amb milers d'anys d'antiguitat al museu de Mossul

Amb l'argument que són ídols no islàmics, els gihadistes han destruït amb maces i trepants desenes de relíquies desenterrades a Nínive

L’Estat Islàmic destrueix estàtues de Níniveh al museu de Mossul. / periodico

1
Es llegeix en minuts

L'Estat Islàmic no només ha destruït l'extraordinari fons bibliogràfic de la biblioteca de Mossul. Els terroristes han difós un vídeo en què mostren com en aquests últims dies han destrossat les estàtues d'incalculable valor que estaven exposades al museu de la ciutat. Les estàtues havien sigut desenterrades a Nínivela ciutat mesopotàmica i capital de l'imperi neoassiri als voltants del qual es va aixecar segles després Mossul.

La gravació comença amb l'al·locució d'un individu que assenyala que és un mandat diví la destrucció d'aquestes obres. "El que veieu darrere meu són els ídols de gent d'èpoques passades i que eren adorats per ells en comptes d'Al·là", diu el 'presentador'. "Assiris i acadis tenien déus a la pluja, a l'agricultura i a la guerra. El profeta Mahoma va destrossar aquests ídols quan va entrar a la Meca", comenta el gihadista, que afegeix: "El profeta ens ordena que nosaltres destrossem aquestes estàtues. I això és el que hem fet. No ens importa el que digui la gent ni que això costi milers de milions".

Notícies relacionades

El vídeo mostra com els gihadistes llancen a terra les estàtues i després les destrossen a cops de martell. Entre les estàtues destrossades hi ha un colossal lleó alat, que és foradat amb màquines perforadores fins que s'aconsegueix trencar-lo tros a tros.

PÈRDUA INCALCULABLE

L'Estat Islàmic, com ja van fer a l'Afganistan els talibans amb els budes de Bamiyan, està destruint a l'Iraq i Síria tota l'herència cultural preislàmica. Una destrucció que està eliminant un patrimoni de valor incalculable ja que en aquesta zona hi havia les civilitzacions mesopotàmiques, clau per al desenvolupament de la civilització.