ATAC TERRORISTA

Un mort i tres policies ferits en un tiroteig a Copenhaguen

L'ambaixador francès François Zimeray i el caricaturista Lars Vilks participaven en la conferència, sobre l'islam i la llibertat d'expressió

La policia ha trobat buit el cotxe en què ha fugit l'assaltant, un home "de trets àrabs" d'entre 25 i 30 anys

Impactes de bala al cafè Krudttoenden, a Copenhaguen, on s’ha produït l’atemptat.

Impactes de bala al cafè Krudttoenden, a Copenhaguen, on s’ha produït l’atemptat. / @MagnusBjerg (TWITTER / MAGNUSBJERG)

2
Es llegeix en minuts

Una persona ha mort i tres policies han resultat ferits aquest dissabte a la tarda en un tiroteig a Copenhaguen en un cafè de la capital danesa on se celebrava una conferència sobre el islam i la llibertat d'expressió, i en què participaven l'ambaixador de França i el dibuixant suec Lars Vilks, segons han informat mitjans de comunicació danesos. Aquests últims han resultat il·lesos.

El diplomàtic, François Zimeray ha dit a través del seu compte de Twitter que està bé.

El dibuixant suec Lars Vilks  ha patit amenaces per les seves caricatures de Mahoma del 2007.

La cadena danesa TV2 informa que fins a 30 forats de bala han quedat marcats a les parets del cafè Krudttoenden, on tenia lloc l'acte. 

La policia ha informat que una persona d'uns 40 anys ha mort a conseqüència de les ràfegues que han impactat contra la cafeteria. També tres agents de policia han resultat ferits.

"Tot indica que l'atac ha estat planejat i les circumstàncies al voltant del tiroteig apunten al fet que es tracta d'un atemptat terrorista", han informat els serveis d'intel·ligència danesos (PET) en un comunicat. En una roda de premsa celebrada minuts abans, un portaveu de la policia de Copenhaguen havia assenyalat que, tot i que encara no es poden determinar amb exactitud els motius del tiroteig, la investigació està encaminada en el sentit es tracta d'un acte terrorista.

L'ASSALTANT HA FUGIT EN COTXE

La policia busca una única persona --les primeres informacions apuntaven que n'eren dues-- que ha fugit en cotxe (un Volkswagen Polo) després de cosir a trets el local. El vehicle ha sigut trobat poc després a uns tres quilòmetres d'on s'ha produït l'atac, tot i que no les armes utilitzades en el tiroteig ni tampoc ha sigut localitzat el culpable, segons ha informat la policia, que sí que ha dit que el sospitós és un home "de trets àrabs" d'entre 25 i 30 anys que portava coberta la part inferior de la cara amb un mocador i portava una arma automàtica. La policia de Copenhaguen n'ha difós una imatge.

El seminari, que portava el títol d''Art, blasfèmia i llibertat d'expressió', havia sigut organitzat pel Comitè Lars Vilks i hi assistia també l'ambaixador francès a Copenhaguen, François Zimeray.

Tant l'ambaixador com el mateix Vilks n'han resultat il·lesos.

EL DIBUIX DE LA POLÈMICA

De 68 anys, Vilks ha rebut amenaces de diversos grups fonamentalistes islàmics des que l'agost del 2007 va publicar un retrat de Mahoma com un gos al diari suec 'Nerikes Allehanda'.

Els tribunals d'aquest país nòrdic van condemnar el 2010 a dos i tres anys de presó dos germans per haver incendiat la casa de l'artista al sud de Suècia.

Tres persones més van ser absoltes dos anys després de planejar un atemptat contra ell durant la Biennal d'Art de Göteborg (Suècia). 

VIATGE DEL MINISTRE DE L'INTERIOR

El ministre francès de l'Interior, Bernard Cazeneuve viatjarà "al més aviat possible" a Dinamarca per informar-se sobre el tiroteig, ha informat el president de França, François Hollande.

En un comunicat, Hollande, ha informat del viatge a Copenhaguen del ministre de l'Interior, que actualment es troba de visita oficial al Marroc, per rebre informació de les circumstàncies del succés, en què ha mort una persona.

Notícies relacionades

Hollande ha indicat que l'ambaixador francès a Dinamarca, François Zimeray, que participava en l'acte "no l'han tocat els trets", que també han causat "diversos ferits".

El president francès ha mostrat "tota la solidaritat" del seu país a la primera ministra danesa, Helle Thorning-Schmidt.