ATAC A DINAMARCA

Lars Vilsk, a la llista negra d'Al-Qaida

L'artista suec ha viscut entre agressions i intents d'assassinat des que el 2007 va publicar unes polèmiques caricatures de Mahoma

El dibuixant Lars Vilks.

El dibuixant Lars Vilks. / FRANCOIS CAMPREDON (AFP)

1
Es llegeix en minuts
ADRIÀ ROCHA / BARCELONA

Lars Vilks, de 68 anys, en fa 8 que està sota amenaça permanent. El 2007, per a una exposició, l'artista suec va realitzar unes caricatures en les quals sortia Mahoma representat en forma de gos. Les vinyetes, que van ser rebutjades per diferents sales d'exposicions per motius de seguretat, es van publicar finalment al diari 'Nerikes Allehanda', fet que les va fer córrer més enllà de la frontera del seu país. 

Notícies relacionades

Iran, Pakistan, Afganistan, Egipte i Jordània van mostrar el seu malestar per la publicació d'aquestes caricatures, tot i que, evidentment, la resposta més radical va ser la d'Al-Qaida. El seu líder en aquella època a l'Iraq, Abu Omar al-Bagdadi, va oferir una recompensa de 100.000 dòlars pel seu cap i de 150.000 en cas que fos assassinat com si es tractés d'un be. A més, l'organització terrorista també va posar un preu de 50.000 dòlars per a l'editor en cap de 'Nerikes Allehanda'. Vilks, davant d'això, va comentar que "sempre va bé saber el valor d'un mateix".

EL SUEC MÉS BUSCAT

Ironies a part, el polèmic artista s'ha passat amagat i sota la protecció de la policia sueca des d'aleshores. Ha rebut amenaces de mort, la seva web ha sigut 'hackejada' i es troba en la llista dels més buscats per Al-Qaida. El 2010 van ser detingudes 10 persones, set homes i tres dones, a Irlanda acusades de planejar l'assassinat de Vilks. Aquell mateix any, l'artista també va ser assenyalat com un dels motius, juntament amb la participació de Suècia en la guerra de l'Iraq, pels quals un grup gihadista va fer esclatar dues bombes al centre d'Estocolm.