70 Aniversari de l'alliberament d'Auschwitz

Hollande anuncia un pla global de lluita contra l'antisemitisme

"La República francesa no oblidarà mai"

François Hollande diposita flors en el monument a l’Holocaust, aquest dimarts a París.

François Hollande diposita flors en el monument a l’Holocaust, aquest dimarts a París. / EFE / MARTIN BUREAU

1
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN

Coincidint amb el 70 aniversari de l'alliberament d'AuschwitzFrançois Hollande ha rendit homenatge al memorial de la Shoa de París als 75.000 jueus de França deportats durant el règim col·laboracionista de Vichy. "La República francesa no oblidarà mai", ha assenyalat.

El president francès ha pronunciat un emotiu discurs davant un centenar de supervivents de l'extermini nazi amb què ha volgut tranquil·litzar la comunitat jueva francesa, que en els últims anys ha vist augmentar els actes antisemites. "És una realitat insuportable", els ha dit el cap de l'Estat.

"La plaga de l'antisemitisme porta alguns jueus a qüestionar-se la seva presència a França, però per a vosaltres, francesos de confessió jueva, el vostre lloc és aquí. França és la vostra pàtria", ha afegit.

Segons el Consell representatiu de les institucions jueves de França (CRIF), els actes antisemites s'han duplicat el 2014 respecte a l'any anterior i han arribat a la xifra de 851, que suposa el 51% dels actes racistes comesos a França.

Per fer front a aquesta plaga, el president francès ha anunciat que el Govern presentarà d'aquí a finals de febrer "un pla global de lluita contra el racisme i l'antisemitisme" vertebrat al voltant de tres eixos: la seguretat dels centres jueus, la transmissió de la Shoa a les escoles i la regulació d'internet per impedir la difusió del negacionisme a través de la xarxes socials.

Notícies relacionades

El president ha anunciat, igualment, que l'antisemitisme i el racisme figuraran com a circumstància agreujant d'un delicte. “L'antisemitisme ha canviat de cara però no ha perdut les seves arrels mil·lenàries”, ha recordat Hollande.

Així mateix, s'ha mostrat partidari d'actuar a nivell europeu i internacional per “definir un marc jurídic” que obligui els gestors de les xarxes socials a exercir un control sobre els continguts negacionistes i pugui sancionar el seu incompliment. “Hem de recordar que l'extermini es va preparar en primer lloc pel verb”, ha emfatitzat.