escalada de violència

Estat Islàmic i Al-Qaida competeixen en el terror internacional

La branca gihadista ha establert un califat entre l'Iraq i Síria amb què atrau musulmans radicals de tot el món

Al-Qaida reivindica l'atemptat contra 'Charlie Hebdo'

2
Es llegeix en minuts
EDUARDO LÓPEZ ALONSO / BARCELONA

Estat Islàmic està al punt de mira. Dels creients en el gihad o guerra santa, i també de l'aliança internacional contra el terrorisme. En menys d'un any ha canviat el mapa del terror mundial. Estat Islàmic va néixer l'estiu passat. Mort Bin Laden, no va acabar la plaga del terrorisme internacional. L'aparició d'Estat Islàmic (EI) vinculat a un califat, la referència física d'un territori o santuari per als seguidors, ha elevat la tensió amb Al-Qaida, dissensions internes banyades en sang que han donat un nou impuls al gihad o guerra santa internacional, dos monstres disposats a competir en la causa del terror. 

La clau d'aquesta capacitat d'atracció internacional d'Estat Islàmic és aquesta vinculació al territori, en què la llavor de l'islamisme radical té l'esperança de créixer. Això és una cosa que Al-Qaida mai va arribar a aconseguir. L'organització que va fundar Ussama bin Laden manté cèl·lules i seguidors per tot arreu, però mai ha arribat a establir la base territorial estable ni estructures d'Estat, que Estat Islàmic pretén més enllà del seu nom.

ATEMPTAT CONTRA 'CHARLIE HEBDO'

Malgrat això, Al-Qaida no està disposada a tirar la tovallola en el protagonisme del terror internacional, i ha reivindicat l'atemptat contra la revista satírica 'Charlie Hebdo'. "Pel que fa a la batalla beneïda de París, nosaltres, l'Organització d'Al-Qaida a la Península Aràbiga, reivindiquem la responsabilitat per aquesta operació en venjança pel Missatger de Déu", ha declarat al vídeo Nasr bin Ali al-Anesi, un dels líders militars de la filial d'Al-Qaida al Iemen. 

Notícies relacionades

Les crides a la unitat d'Al-Qaida (vegeu informació de l'especialista d'EL PERIÓDICO Antonio Baquero) no han passat de ser una hègira cap endavant però de pes difícilment avaluable. Els milers d'estrangers que fugen de la crisi occidental per acollir-se sota el mantell d'Estat Islàmic mostren que la influència d'Al-Qaida tendeix a disminuir, cosa que l'organització sembla voler contrarestar amb més presència pública, és a dir, atemptats. I Estat Islàmic vol el mateix.

A PROP, AL NORD DE L'ÀFRICA

Les lluites intestines en el si dels protagonistes del gihad han portat a la preocupant incorporació d'Al-Qaida al Magrib Islàmic (AQMI) a EI. Massa a prop d'Occident, massa influent al nord d'Àfrica perquè els serveis d'intel·ligència d'Europa no estiguin alerta. Els Soldats del Califat a Algèria a les ordres del Califat d'EI. També hi ha el califat de Nigèria, i altres. Tota una declaració d'intencions d'una estructura organitzativa basada en califats, amb reminiscències temiblement medievals. Mujahidins disposats a sacrificar la seva vida i la d'altres per una causa irracional, per reivindicar el protagonisme d'un gihad davant el qual la comunitat internacional definirà en els pròxims mesos les eines necessàries per fer front al terror.