LA LLUITA CONTRA EL TERRORISME

Esgotat a França el nou número de 'Charlie Hebdo'

La tirada, de tres milions d'exemplars, s'amplia a cinc per atendre la massiva demanda dels francesos

Organitzacions musulmanes adverteixen que "no és intel·ligent" publicar noves vinyetes de Mahoma

Llargues cues als quioscos de París per comprar ’Charlie Hebdo’ / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

Els francesos han matinat aquest dimecres i han fet cua des de primera hora del matí per comprar el nou número de 'Charlie Hebdo', el primer després del brutal atemptat gihadista contra la redacció del setmanari. A molts matinar no els ha servit de res ja que la revista s'ha esgotat a pràcticament tots els quioscos de París abans de les 06.30 del matí. A les 07.00 ja no es podia trobar en gairebé cap establiment de França, segons han constatat periodistes de l'agència France Press.

A les 06.10, al quiosc de la plaça de la República de París ja no en quedava cap exemplar. Han venut els 40 que tenien en només 10 minuts. Al quiosc de l'estació de l'Est, han despatxat els seus 125 exemplars en 15 minuts. A les 06.15 ja no els en quedava cap. En un quiosc dels Camps Elisis, que en tenia 1.500 exemplars, hi havia una cua llarguíssima per intentar comprar la publicació. Algunes llibreries han informat els seus decebuts clients que possiblement rebran més exemplars aquest migdia. Aquest matí a París, els afortunats que tenien el 'Charlie Hebdo' eren mirats amb enveja pels seus conciutadans que s'havien quedat sense.

Davant la massiva demanda dels francesos, la direcció de la revista ha decidit ampliar la tirada de tres a cinc milions d'exemplars. La venda d'aquest número es mantindrà durant dos mesos, ha indicat la distribuïdora MLP, que ha demanat "paciència" als clients. Aquest número especial ha estat traduït a 16 idiomes, entre ells el castellà, l'anglès, el turc i l'àrab. Els quioscos només en venen un exemplar per persona.

EDICIÓ DE VUIT PÀGINES

En aquesta nova edició, de només vuit pàgines, la meitat del que és habitual, apareix a la portada el profeta Mahoma plorant i portant un cartell amb el lema 'Je suis Charlie' i el titular 'Tout est pardonné' ('Tot està perdonat'). A l'interior, la revista repassa els esdeveniments de la setmana sota el titular 'Més gent amb Charlie que a missa'. En una de les vinyetes, titulada 'Balanç dels dies posteriors', la publicació esbossa en 12 moments els "més" i els "menys" d'aquests dies.

També es poden llegir missatges d'agraïment i de record a les víctimes, com al policia que va protegir la vida de Charb. També hi ha missatges dirigits als polítics; "maten una família de pallassos i n'apareixen 10 més", és la frase que obre la imatge en què s'aprecia Hollande i Sarkozy, entre altres.

AVÍS D'ENTITATS MUSULMANES

La publicació del nou número de 'Charlie Hebdo' i la reproducció de noves vinyetes de Mahoma ha despertat l'alerta en organitzacions musulmanes. La Unió Mundial d'Ulemes Musulmans, dirigida pel clergue Youssef al Qaradaoui, ha advertit que "no és intel·ligent" publicar nous dibuixos del profeta com han fet nombrosos mitjans de tot el món en solidaritat amb la revista francesa.

Notícies relacionades

"No és raonable ni lògic ni intel·ligent publicar caricatures que ofenguin el profeta o ataquin l'islam", ha escrit en un comunicat aquest organisme amb seu a Qatar. "Si estem d'acord que els autors de l'atemptat són una minoria que no representa l'islam ni els musulmans, llavors ¿com se'ls respon amb actes que no van contra ells sinó contra el profeta venerat per milions de musulmans?", es pregunta l'entitat.

Segons l'organisme que dirigeix Qaradaoui, publicar vinyetes de Mahoma "dóna credibilitat" als terroristes, segons els quals "Occident està contra l'islam". Aquestes publicacions, afegeix, només "atien l'odi, l'extremisme i les tensions".