NOU SABOTATGE INFORMÀTIC

Un ciberatac noqueja l'accés a Playstation i Xbox

La intrusió coincideix amb la polèmica estrena de la pel·lícula de Sony

Estrena de la pel·lícula ’The interview’ al cine Los Feliz 3 de Los Angeles, el dia de Nadal.

Estrena de la pel·lícula ’The interview’ al cine Los Feliz 3 de Los Angeles, el dia de Nadal. / AFP / ROBYN BECK

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

No està sent un bon final d'any per a Sony. Després que uns pirates informàtics traguessin a la llum milers de correus electrònics dels empleats de Sony Pictures, la seva subsidiària nord-americana cinematogràfica, ara li ha arribat el torn a Sony Entertainment. Un altre presumpte ciberatac, iniciat el dia de Nadal, va noquejar els serveis en línia de la consola Playstation, així com la del seu rival de Microsoft, Xbox, impedint que milers d'usuaris es poguessin connectar. L'atac va coincidir amb l'estrena de The interview (L'entrevista) als cinemes dels Estats Units, la pel·lícula de Sony Pictures que els hackers van voler censurar.

De moment, res indica que els dos episodis estiguin relacionats, encara que l'atac de denegació de servei contra les consoles, un estratagema per sobrecarregar els seus sistemes amb sol·licituds d'accés falses, va començar poc després que comencés a projectar-se L'entrevista. La comèdia, que narra l'assassinat del president nord-coreà Kim Jong-un, es va estrenar dijous sense incidents en uns 300 cines dels Estats Units i Canadà, així com a Youtube i en diverses plataformes televisives, entre elles la de Xbox. «Som conscients que alguns usuaris estan experimentant problemes per connectar-se a la xarxa Playstation. Els nostres enginyers hi estan treballant», va dir dijous la companyia a Twitter.

L''ESQUADRÓ LLANGARDAIX' 

Aquest últim ciberatac ha estat reivindicat per Lizard Squad (Esquadró llangardaix), un grup que ja va torpedinar els serveis de Playstation en el passat. Els problemes d'accés a les seves xarxes van continuar ahir malgrat la mediació de Kim Dotcom, el magnat informàtic establert a Nova Zelanda que els EUA va intentar extradir després d'acusar-lo de violar els drets de propietat intel·lectual amb la seva difunta web de descàrregues Megaupload. A canvi del cessament dels atacs, Dotcom els va oferir usar de per vida els seus servidors d'emmagatzematge.

Notícies relacionades

Però sembla que el que Lizard Squad volia era més seguidors a Twitter. «Llevat que tingui 300 nous seguidors a les 7.30 pm, PSN i XBL no estaran disponibles fins al nou any», van escriure al seu compte. Res d'això és nou per a Playstation. Atacs similars van interrompre els seus serveis a l'agost i el desembre. Però el cop més dur el va patir el 2011, quan els pirates van robar les dades personals de 70 milions d'usuaris.

Per una altra banda, molts experts han posat en dubte que fos el règim nord-coreà qui va orquestrar l'atac contra Sony Pictures. Les proves de l'FBI, sostenen, estan lluny de ser concloents.