JORNADA HISTÒRICA

Escòcia centra els titulars de premsa mundial

Els diaris destaquen l'alta participació en el referèndum i el compromís de Londres de donar més autonomia a Escòcia

A Itàlia, els mitjans parlen del "danyat" esperit britànic i assenyalen que la consulta deixa "un país diferent"

L’edició digital de ’The New York Times’, dedicada a Escòcia.

L’edició digital de ’The New York Times’, dedicada a Escòcia.
Captura de la web de ’Le Monde’.
L’italià ’La Repubblica’.
La web de ’La Stampa’.

/

5
Es llegeix en minuts

La victòria del 'no' en el referèndum d'independència d'Escòcia acapara aquest divendres no només les portades de la premsa britànica, que ha tret edicions especials, sinó de tota la premsa mundial, que destaca a les edicions digitals l'alta participació i recorda el compromís de Londres de donar més autonomia a Escòcia.

Alemanya, totes les edicions dels diaris digitals destaquen que els escocesos han votat en contra de la divisió i a favor del Regne Unit. "Escòcia es decideix pel Regne Unit", titula el 'Süddeutsche Zeitung', mentre que el 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' recorda les ajustades enquestes prèvies sota el títol "Els escocesos voten contra la independència".

"Escòcia ha pres partit contra la independència en un històric referèndum sobre la desvinculació del Regne Unit", assenyala el popular 'Bild', que mostra, com la resta de diaris, fotos d'escocesos exultants després de conèixer els resultats.

França, la premsa recull el triomf del 'no' però també assenyala que el moviment generat pel referèndum suposarà més autonomia. "Escòcia no serà independent" és el títol d'obertura de 'Le Monde', que també es fa ressò de la primera reacció d'Alex Salmond, que ha reconegut la derrota i ha demanat a Londres que compleixi les seves promeses de dotar Escòcia de més poders.

'Libération' titula "Els escocesos diuen 'no' a la independència" i 'Le Figaro' destaca que els electors "van rebutjar majoritàriament la independència" i posa l'èmfasi en "la impressionant taxa de participació, del 84%". El rotatiu econòmic 'Les Echos', per la seva part, fa notar que el referèndum "deixa Escòcia dividida", en al·lusió al fet que Glasgow s'ha decantat pel 'sí', mentre que Edimburg ho ha fet pel 'no'.

"UN PAÍS DIFERENT"

A Itàlia, els mitjans subratllen que, malgrat el triomf unionista, l'esperit britànic "ha quedat danyat" i que a partir d'ara serà "un país diferent", com destaca el diari 'La Stampa', que dedica un article al cas de Catalunya. 'Il Corriere della Sera' celebra la unitat del Regne Unit, però, igual que la resta de mitjans, comparteix la idea que Salmond ha perdut un referèndum, però potser aquest resultat no el perjudicarà en el futur.

Els mitjans de comunicació italians vinculen el referèndum escocès amb la consulta programada per al novembre a Catalunya pel president Artur Mas, a qui el diari 'Il Sole 24 Ore' qualifica "d'envejós" i diu que Barcelona viu el procés escocès amb una barreja "d'admiració i enveja".

El diari francòfon de Bèlgica 'Le Soir' titula: "Cameron promet nous poders als escocesos", i al seu editorial assenyala que semblava "gairebé inimaginable que una nació pogués saltar pels aires després de 300 anys d'unitat", mentre que 'La Libre Belgique' destaca la "decepció" de Salmond i "l'alleujament" de Cameron. Tots dos diaris passen de puntetes sobre els paral·lelismes amb Flandes, si bé si dediquen algunes línies a l'extrapolació amb Catalunya. El rotatiu flamenc 'De Staandard' titula "Escòcia rebutja la independència".

"LA MAJORIA SILENCIOSA"

Holanda, 'The Telegraaf' diu que "la majoria silenciosa a Escòcia ha parlat" i subratlla que la població de més edat és la que ha optat per l'statu quo i que les regions on ha guanyat el 'sí' són les que tenen més males dades de desocupació i renda per càpita.

"És oficial: Escòcia ha decidit quedar-se al Regne Unit", titula el diari portuguès 'Público', mentre que el 'Diário de Notícias' es fa ressò de les paraules de Cameron sobre que els escocesos han decidit mantenir-se "units" amb Anglaterra, Gal·les i Irlanda del Nord i ha anunciat més autonomia per a tots ells, i el setmanari 'Expresso' parla de les implicacions "històriques" de la cita.

ESPECIAL ATENCIÓ EN EL QUEBEC

El Canadà i el Quebec, que en dues ocasions han celebrat referèndums independentistes, han seguit amb especial atenció la votació i destaquen en les edicions digitals dels seus principals diaris el rebuig a la independència del Regne Unit. "Escòcia vota rebutjar la independència", titula el 'Toronto Star', el diari canadenc de més distribució, i 'The Globe and Mail' publica la foto d'un jove plorant cobert amb la bandera escocesa sobre el titular 'Escòcia rebutja la independència'.

Pel que fa a la premsa francòfona, 'Le Soleil' de Québec titula "Escòcia elegeix la unió", mentre que 'Le journal de Montréal' destaca "la victòria del 'no'". 'La presse', també en francès, parla d'una victòria "inequívoca" dels unionistes.

"VOTACIÓ HISTÒRICA"

Als EUA, 'The Washington Post' titula "Gran participació, els votants decideixen quedar-se al Regne Unit", i dedica un article a "La peculiar història de la unió entre Anglaterra i Escòcia".

'The New York Times' també recull la notícia en la seva portada digital acompanyada d'una fotografia que reflecteix l'alegria dels unionistes i destaca "el rebuig" d'Escòcia a la independència en una "votació històrica".

'The Wall Street Journal' diu que "Escòcia es queda al Regne Unit" i adverteix que la victòria "no traurà pressió" al primer ministre britànic, David Cameron, que haurà de complir ara amb el que ha promès als escocesos durant la campanya. La CNN, per la seva part, ha emès aquesta matinada un programa especial per seguir el recompte final i les reaccions posteriors, amb el titular "Escòcia rebutja la independència".

Com a part de la Mancomunitat de Nacions (Commonwealth), Austràlia i Nova Zelanda han seguit amb especial atenció el referèndum."Els escocesos rebutgen la independència", diu el titular de 'The Australian' amb la foto d'un partidari de la unió celebrant el resultat de la votació, qualificada com a "històrica".

"Realment orgullós de la gent de la meva antiga mare pàtria per fer sentir la seva veu, de forma pacífica i democràtica, sigui quin sigui el bàndol pel qual van votar", afirma un internauta a la web del canal australià ABC.

A Nova Zelanda, el diari 'The New Zealand Herald' titula "Regne reunit: Escòcia li diu 'no' a la independència".

SEGUIMENT EN LES EXCOLÒNIES

La premsa de l'Índia i del Pakistan, excolònies britàniques, recull en llocs destacats de les seves edicions digitals la victòria del "no". "Segueix el Regne Unit: Escòcia diu 'no' a la independència", titula 'Hindustan Times', que ha desplaçat un periodista a Edimburg, mentre que la notícia és portada a 'The Times of India', 'The Hindu' i 'The Indian Express', que subratlla: "El Regne segueix Unit al rebutjar Escòcia la independència".

"Escòcia rebutja la independència en un històric referèndum", destaca l'agència local PTI, mentre que IANS obre la seva pàgina web amb un "Escòcia diu 'no' a la independència".

'Dawn', 'The Express Tribune' i 'Pakistan Today', principals diaris del Pakistan, porten també a primera plana el 'no', igual que els canals locals de televisió Geo i Dunya.

APOSTA PER LA UNIÓ

Entre els principals mitjans digitals àrabs, la cadena qatariana Al-Jazira titula en la seva edició en anglès: "Escòcia rebutja la independència en un referèndum". La cadena emiratí Al-Arabia apunta al matís unionista al titular: "Escòcia elegeix la unió amb Gran Bretanya".

Notícies relacionades

El diari àrab internacional 'As-Sharq al-Awsat', que s'edita a Londres, recalca la "gran participació", mentre que el diari estatal 'Al Ahram', el de més tirada d'Egipte, diu que "Els escocesos rebutgen la independència" i qualifica el plebiscit "d'històric".

L'internacional 'Al Hayat' anota: "Escòcia marca el seu destí", mentre que l'israelià 'Haaretz' titula: "Els votants escocesos rebutgen la independència del Regne Unit".

Temes:

Escòcia