Escòcia diu 'no' a la independència

Salmond crida els escocesos a acceptar el resultat

Eufòria en les files unionistes. / periodico

Eufòria en les files unionistes.
El primer ministre escocès, Alex Salmond, aquesta matinada.

/

2
Es llegeix en minuts
MARTA LÓPEZ / EDIMBURG

Escòcia ha dit ‘no’ a la independència. Després d'una llarga nit electoral, a les 6.09 del matí a la Gran Bretanya (7.09 a Espanya), s'ha donat a conèixer el resultat definitiu d'un referèndum històric en què els votants contraris a trencar la unió amb Anglaterra s'han imposat per 10 punts als independentistes. Amb una diferència de 400.000 vots, el resultat és del 55% dels vots per al 'no' i el 45% per al 'sí', mentre que la participació s'ha situat en nivells històrics: en el 84%, una mobilització sense precedents.

La serietat s'ha imposant a les cares de la campanya 'Yes Scotland' a mesura que els recomptes a les diferents circumscripcions han anat consolidant l'avanç del 'no' aquesta matinada. Les televisions han transmès en directe les cares de satisfacció i les abraçades entre els votants unionistes quan s'ha proclamat el resultat. Per a aquest mateix matí s'espera la primera declaració del primer ministre britànic, David Cameron, i també un comunicat de la reina.

La viceprimer ministra escocesa i número dos del Partit Nacionalista Escocès (SNP), Nicola Sturgeon, ha estat la primera a expressar la seva decepció amb aquest resultat. També el primer ministre nacionalista, Alex Salmond, ha admès la derrota en un tuit i ha felicitat el seu adversari de 'Better together', Alistair Darling, per la victòria. Fa uns minuts, en la seva primera compareixença, Salmond ha agraït els vots, 1.600.000, que ha rebut l'opció independentista i ha cridat tots els escocesos a acceptar el “veredicte democràtic” de les urnes.

Els resultats electorals, menys ajustats del que les enquestes havien aventurat, han confirmat, no obstant, el mapa anunciat: les zones rurals i les riques han votat contra la independència mentre que hi han votat a favor les classes més populars de les ciutats. A Glasgow, la primera ciutat del país i bastió històric dels laboristes, el 'sí' ha aconseguit el millor resultat del país, amb sis punts d'avantatge sobre el 'no'.

Edimburg, la pròspera capital econòmica i financera del país, s'ha bolcat en canvi en massa pel 'no', amb el 61% dels sufragis. I també la petrolera Aberdeen, amb el 59% dels vots contraris a la independència. El ‘no’ ha obtingut igualment molt bons resultats a les zones frontereres a Anglaterra.

Clara divisió

Notícies relacionades

Aquesta divisió tan clara confirma que la campanya 'Yes Scoltand' ha aglutinat bona part del vot del malestar de les classes populars, tradicionals votants del Partit Laborista, que històricament ha tingut a Escòcia el seu gran graner. El vot de protesta s'ha manifestat contra l''establishment' de Westminster.

La independència no ha guanyat, però les coses estan canviant i s'estan movent molt ràpid. A Escòcia, ja res serà el mateix. Per començar, a partir d'avui s'haurà de posar en marxa l'engranatge per a la transferència dels nous poders promesos de forma conjunta pels tres gran partits britànics.

Temes:

Escòcia