CITA HISTÒRICA

El president del Parlament Europeu diu que se sent "alleujat" per la victòria del 'no' a Escòcia

La victòria dels independentistes hauria col·locat la UE en un problema sense precedents

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz.

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz. / EFE / OLIVIER HOSLET

1
Es llegeix en minuts
MONTSE MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

Alleujament. És la sensació que predomina aquest divendres a Brussel·les davant la victòria del 'no' en el referèndum sobre la independència d'Escòcia del Regne Unit. "Alleujat pel resultat", ha dit concretament el president del Parlament EuropeuMartin Schulz, un dels primers càrrecs de les institucions europees a reaccionar.

"Estic content del resultat", ha dit Schulz en una entrevista a una ràdio alemanya per afegir: "Ha sigut un procés democràtic a la Gran Bretanya, reconegut pel Govern". "La pròxima vegada que vegi David Cameron --ha dit el president del Parlament Europeu--, li diré que trobo bé tenir un Regne Unit en una Europa unida". 

Un model per a altres regions

Schulz considera que el model escocès pot servir per a altres països amb idèntiques reivindicacions, com Espanya i Itàlia: "Si a Escòcia s'arriba a un nivell d'autodeterminació raonable en l'àmbit econòmic i cultural mantenint-se al Regne Unit, pot arribar a ser un model que satisfaci altres regions".

La possibilitat que els escocesos es decantessin per formar un Estat propi hauria posat les institucions europees en un compromís sense precedents i d'incerta solució, a més d'avivar l'optimisme d'altres moviments secessionistes en no pocs Estats membres. Entre ells el català, que ha viscut el procés escocès molt de prop, sabent que establiria un important precedent.

Tot i que era sabuda la postura de Brussel·les en aquest contenciós --el president de la Comissió Europea, el ja sortint José Manuel Durao Barroso, va apuntar fa mig any que si un territori d'un Estat membre s'independitzava quedaria fora del club dels 28--, les institucions europees s'han blindat, just abans del referèndum, després d'un silenci sepulcral amb l'argument de no interferir en una qüestió interna d'un Estat.

Rebuig de les reivindicacions escoceses

Notícies relacionades

La tendència general als despatxos dels alts càrrecs de la capital europea ha estat el rebuig a les reivindicacions escoceses, mentre que, si haguessin prosperat, haurien suposat un terratrèmol en els fonaments de la UE tal com està concebuda fins ara.

L'estratègia els ha funcionat, finalment, als màxims governants europeus que, seguint la fórmula del 'wait and see', han aconseguit que la realitat els solucionés la difícil papereta de concretar què passaria amb una Escòcia independent i quin seria el seu camí de tornada a la UE en cas que així ho hagués desitjat.