CiU i ERC destaquen la valentia de Cameron de "deixar votar els escocesos"

El PSC sosté que el resultat suposa el triomf de la "tercera via" i ICV destaca "l'enveja" que genera el procés d'Escòcia

EL PPC i Ciutadans coincideixen a ressaltar que la situació de Catalunya és diferent de la d'Escòcia

2
Es llegeix en minuts

Després del resultat del referèndum escocès, els partits catalans han fet les seves primeres interpretacions del resultat. Per un costat, els partits del bloc sobiranista han instat Mariano Rajoy a imitar David Cameron i permetre la consulta del 9 de novembre, el PSC ha destacat el triomf de la "tercera via", i PPC Ciutadans han posat de manifest les diferències entre el procés català i l'escocès.

El coordinador general de CDCJosep Rull, ha dit en declaracions a RNE que amb la votació d'Escòcia s'ha demostrat "que es poden plantejar aquests reptes quan una nació vol expressar la seva opinió" sempre que es compleixi en termes "moderns, europeus, democràtics, tranquils i pactats". A més, ha afirmat que al primer ministre britànic, David Cameron, "no li ha fet por permetre votar els escocesos", perquè "tenia un projecte interessant" per oferir-los, no com en el cas d'Espanya, on opina que "fa por posar les urnes" i "saber l'opinió dels catalans", ja que l'Estat espanyol no té un projecte per a Catalunya.

Per part d'ERC, la seva secretària general, Marta Rovira, ha considerat que el resultat del referèndum escocès i l'alta participació en la cita d'aquest dijous "deixa encara més en evidència el Govern espanyol". En declaracions a RAC-1, ha dit que li agradaria escoltar el president del Govern espanyol amb un discurs similar al que ha fet el primer ministre britànic, que després del referèndum escocès ha argumentat: "Era correcte que respectéssim la majoria del Partit Nacional Escocès al Govern i donéssim al poble escocès el dret a tenir la paraula".

ENVEJA I LLIÇÓ DE DEMOCRÀCIA

La coordinadora general d'ICVDolors Camats, ha expressat "l'enveja de veure com governs han pactat i han acordat poder votar i deixar decidir lliurement els escocesos", mentre que el diputat de la CUP Quim Arrufat ha argumentat que el referèndum ha suposat "una lliçó de democràcia, ja que el Regne Unit ha respost amb un acord polític atenent la voluntat del Govern escocès".

Notícies relacionades

Els socialistes han destacat que el resultat els "dóna la raó", ja que consideren que ha suposat el "triomf de la tercera via", perquè la Gran Bretanya ha ofert a Escòcia més competències i més recentralització. A més, ha declarat el portaveu del PSC, Maurici Lucena, aquest referèndum s'ha celebrat fruit del diàleg, la negociació i l'acord entre els governs britànic i escocès, que és el que reivindica el seu partit en el cas de Catalunya i Espanya.

El popular Enric Millo ha afirmat que Mas hauria de prendre nota de Salmond. "Mas i Salmond no s'assemblen en res", ha afegit. La presidenta del PPC, Alicia Sánchez-Camacho, ha considerat que ha guanyat la "majoria silenciosa" que ha votat amb "seny i sentit comú". Per la seva part, la portaveu de Ciutadans, Carina Mejías, ha recalcat que "el procés d'Escòcia és molt diferent del català. Allà ha estat negociat, aquí l'ha imposat Mas".