Els EUA ataquen els gihadistes de Somàlia amb avions espia

L'operació tenia com a objectiu una reunió secreta de dirigents d'Al-Xabab

1
Es llegeix en minuts

Una operació desenvolupada per 'drones' de l'Exèrcit dels EUA a Somàlia contra la milícia radical islàmica somali Al-Xabab va atacar el lloc on es trobava el seu líder, Ahmed Godane, han informat aquest dimarts fonts governamentals a la premsa local.

L'atac es va produir dilluns a última hora, segons el governador de la Baixa Shabelle, Abdukadir Nur Side, que no ha pogut confirmar la mort de Godane.

"El 'drone' ha llançat diversos atacs contra el lloc on dirigents d'Al-Xabab i els seus lluitadors celebraven una reunió secreta", ha assegurat a l'emissora somali RBC.

L'assalt es va produir en una localitat entre Sablaale i Dhay Tubaako, a uns 190 quilòmetres al sud de la capital somali, Mogadiscio.

"Ens han arribat informacions que en aquest lloc s'estaven reunint alguns dels líders d'Al-Xabab, incloent-hi Ahmed Godane", ha precisat el governador.

No obstant, no és clar si l'atac del 'drone' va acabar amb la vida de Mukhtar Abu Zubeyr, conegut també com a Ahmed Godane i cap del grup islamista Al-Xabab, vinculat a Al-Qaida.

L'operació ha estat confirmada aquest dimarts pel Pentàgon, que no obstant no ha aportat els detalls de les circumstàncies ni el lloc de l'atac.

L'atac es va produir dies després que la Missió de la Unió Africana a Somàlia (Amisom) i l'Exèrcit somali prenguessin a Al-Xabab diverses localitats estratègiques a les regions de la Baixa Shabelle i a Hiran.

Al-Xabab, que el febrer del 2012 es va unir a la xarxa terrorista Al-Qaida amb l'objectiu d'instaurar un Estat islàmic radical a Somàlia, va ser inclosa el març del 2008 en la llista d'organitzacions considerades terroristes pel Govern nord-americà.

La milícia integrista, que va aconseguir gran notorietat internacional el setembre passat, quan es va atribuir l'autoria d'un assalt a un centre comercial de Nairobi que va causar 67 morts, controla actualment àmplies zones del sud i el centre del país.

Notícies relacionades

El grup combat des del 2006 el Govern Federal de Transició somali i les tropes de la Unió Africana que el recolzen, i perpetra constantment atacs contra funcionaris estatals i civils.

Somàlia viu en un estat de guerra civil i caos des del 1991, quan va ser enderrocat el dictador Mohamed Siad Barré, fet que va deixar el país sense govern efectiu i en mans de milícies islamistes, senyors de la guerra tribals i bandes de delinqüents armats.

Temes:

Somàlia