La mare d'un periodista dels EUA segrestat a Síria en demana l'alliberament a l'EI

Shirley Sotloff s'adreça al califa de l'Estat Islàmic, defensa la generositat del seu fill i li recorda l'exemple de Mahoma

Shirley Sotloff demana clemència per al seu fill, periodista segrestat a Síria per l’EI. / periodico

2
Es llegeix en minuts

La mare de Stephen Sotloff, un periodista nord-americà segrestat a Síria i amenaçat de mort per l'Estat Islàmic (EI), ha difós aquest dimecres un vídeo en què insta el grup gihadista a "ser misericordiós", "seguir l'exemple del profeta Mahoma" i alliberar el seu fill i permetre-li que visqui.

"Li envio aquest missatge a vostè, Abu Bakr al-Bagdadi al-Quraixi al-Hussaini, el califa de l'Estat Islàmic. Sóc Shirley Sotloff. El meu fill Stephen està a les seves mans", diu la mare del periodista en un vídeo obtingut pels diaris 'The New York Times' i 'Washington Post' i difós per la cadena de televisió emiratí Al-Arabia.

"Li demano que utilitzi la seva autoritat per salvar-li la vida i seguir l'exemple del profeta Mahoma, que va protegir gent del Llibre [cristians i jueus]", indica Shirley Sotloff.

Stephen Sotloff va ser citat en el vídeo difós la setmana passada en què es veu la decapitació d'un altre periodista nord-americà, James Foley. En aquesta gravació, el botxí diu que la sort de Sotloff "depèn de la pròxima decisió" del president dels Estats Units, Barack Obama, en referència als bombardejos a l'Iraq.

Al·lusions a les ensenyances de l'islam

La mare del periodista explica en el vídeo que el seu fill "va viatjar al Pròxim Orient per cobrir el patiment dels musulmans per causa dels tirans", i el defineix com "un fill, germà i nét lleial i generós", un "home honrat" que "sempre ha intentat ajudar els febles".

"Des que Stephen va ser capturat, he après molt sobre l'islam. He après que l'islam ensenya que cap individu hauria de ser responsabilitzat pels pecats d'altres. Stephen no té cap control sobre les accions del Govern dels EUA. És un periodista innocent", prossegueix Shirley Sotloff.

"També he après que vostè, el califa, pot concedir l'amnistia. Li demano que per favor alliberi el meu fill. Com a mare, li demano que la seva justícia sigui misericordiosa i no castigui el meu fill per coses sobre les quals no té cap control", afegeix.

La Casa Blanca diu que fa "tot el que pot"

Preguntat per aquest vídeo, el portaveu de la Casa BlancaJosh Earnest, ha tornat a demanar l'alliberament de Sotloff i ha assegurat que "els pensaments i les oracions" del Govern d'Obama estan amb la família Sotloff durant aquesta "tràgica situació".

En la conferència de premsa diària, Earnest ha assegurat que la Casa Blanca està fent "tot el que pot" per aconseguir l'alliberament de Sotloff i altres nord-americans que puguin estar segrestats a Síria, però ha reiterat que la política dels EUA és la de no fer concessions ni "pagar rescats" per nord-americans segrestats.

Ha explicat que pagar rescats proporciona a les organitzacions terroristes "més ingressos per finançar les seves operacions" i posa en risc la vida d'altres nord-americans.

Bowe Bergdahl, polèmic precedent

Un altre periodista nord-americà segrestat a Síria, Peter Theo Curtis, va ser alliberat aquest diumenge Peter Theo Curtisen aquest país pel Front al-Nusra gràcies en part a la mediació de Qatar, tot i que es desconeixen els termes de l'acord que l'ha salvat del captiveri.

Notícies relacionades

La negativa de la Casa Blanca a negociar amb l'EI per a l'alliberament dels periodistes segrestats a Síria li ha merescut acusacions de la família de James Foley, que ha recordat que el Govern va canviar aquest any el militar Bowe Bergdahl, segrestat a l'Afganistan, per cinc presos talibans empresonats a Guantánamo.

El Govern ha traçat una distinció entre els dos casos a l'assegurar que el de Bergdahl va ser un "intercanvi de presos" en el context del "final d'un conflicte armat", segons Earnest.