PER LES VÍCTIMES DE L'MH17

Arriben a Holanda dos avions amb restes de les víctimes del vol MH-17

El Parlament holandès ha declarat un dia de dol nacional

Arribada a la base aèria d’Eindhoven (Holanda) dels primers fèretres procedents d’Ucraïna, rebuts amb honors per les principals autoritats del país. / {periodico}

2
Es llegeix en minuts
LAURA DE FRANCISCO / Barcelona

Un avió Hércules holandès i un Boeing australià amb restes de les víctimes del sinistre de l'avió comercial de Malaysia Airlines abatut la setmana passada sobre Ucraïna han arribat aquest dimecres a la base aèria d'Eindhoven, al sud d'Holanda, procedent de Khàrkiv, a Ucraïna oriental. L'avió australià, amb 24 fèretres a bord, ha aterrat cap al migdia i pocs minuts després ho ha fet l'aeronau militar holandesa, que ha transportat 50 cossos més dels 298 morts en la tragèdia, segons les imatges retransmeses en directe per la cadena públiques NOS.

Dol nacional

El país viu aquest dimecres un dia de dol. És la primera vegada que el Parlament declara un dia de dol nacional des que la reina Guillemina va morir el 1962. Les banderes dels edificis públics estan a mig pal i les campanes repiquen. Els reis d'Holanda, Guillem-Alexandre i Màxima, juntament amb el primer ministre, Mark Rutte, i la resta del Govern, han rebut els dos avions, al costat de la ministra d'Afers Estrangers d'AustràliaJulie Bishop, a la pista de la base militar holandesa.

La premsa holandesa ha fet un extensiu seguiment de la catàstrofe de l'MH17 en els últims dies. Els diaris de més tirada al país han donat extensa cobertura a la tragèdia, tant en paper com en la seva versió 'on line'. Els diaris 'De Telegraaf', de 'Volkskrant', 'Metro', 'De S!pts' i 'Algemeen Dagblad' dediquen portades a aquest succés; i mantenen a les seves pàgines web 'liveblogs' amb declaracions de polítics, tuits de corresponsals a Ucraïna, i últimes notícies, com la constatació de robatori d'efectes personals al lloc del succés.

'De Telegraaf' destaca el discurs del ministre d'Afers Estrangers Frans Timmermans a Facebook, en què escriu "Ningú, absolutament ningú, ens empetitirà". El ministre agraeix el suport demostrat pel seu discurs durant la reunió de seguretat  de la Nacions Unides sobre l'MH17. El Volkskrant manté una llista amb la biografia i fotos de totes les víctimes del desastre, tant holandeses com d'altres nacionalitats.

Condol de la casa reial

Notícies relacionades

La casa reial també s'ha unit al dol per les víctimes de l'MH17. El  17 de juliol, el rei Guillem va emetre immediatament un comunicat de condol als familiars i amics de les possibles víctimes, i l'endemà, els Reis van firmar el registre de condol al ministeri de Seguretat i Justícia. Dilluns, 21 de juliol, es van reunir amb els familiars de les víctimes de la tragèdia per donar-los el seu suport. "Entenem la seva frustració i el seu dolor. I compartim el seu desig per clarificar la causa d'aquest desastre", van declarar en un comunicat.

Diferents universitats han publicat missatges de condol per als familiars de les víctimes; entre elles la Universitat d'Amsterdam, on treballava el conegut investigador Joep Lange i la seva dona Jacqueline van Tongeren. Joep Lange era una font d'inspiració per a tot aquell que treballés en la resolució de la tragèdia de la sida a l'Àfrica i l'Àsia. A partir del 1996, noves teràpies per a la sida van començar a estar disponibles en els països desenvolupats, però no a l'Àfrica. Joep va ser un investigador pioner que va convertir en la seva missió posar fi a la discriminació en l'accés als nous medicaments.