TRAGÈDIA AÈRIA A L'EST D'EUROPA

Desenes d'experts mundials sobre la sida, entre les víctimes de l'avió sinistrat

Els investigadors, entre ells Joep Lange, expresident de la Societat Internacional de la Sida, anaven a una conferència internacional sobre aquesta malaltia a Austràlia

Joep Lange, expresident de la Societat Internacional de la Sida.

Joep Lange, expresident de la Societat Internacional de la Sida.

2
Es llegeix en minuts

Desenes de delegats, investigadors i activistes que anaven a participar en una conferència internacional sobre la sida Austràlia viatjaven a bord de l'avió de Malaysia Airlines sinistrat a l'est d'Ucraïna, han informat aquest divendres mitjans locals.

Les autoritats australianes encara no han donat el nombre exacte de persones que viatjaven a l'avió, suposadament abatut per un míssil, per assistir a aquest fòrum, que s'inaugurarà diumenge a Melbourne, encara que s'estima que la xifra ronda el centenar.

El president del Govern de l'estat australià de Victòria, Denis Napthine, ha dit que anaven a bord de l'avió molts delegats, investigadors i activistes que tenien previst participar en la reunió. Entre les víctimes poden figurar l'expresident de la Societat Internacional de la Sida Joep Lange i la seva dona, segons mitjans locals.

"Encara no s'ha confirmat, però tenim informació que molts dels nostres col·legues i amics anaven a bord de l'avió", ha dit Françoise Barré-Sinousi, premi Nobel el 2008 pel seu paper en el descobriment del VIH i copresident de la conferència. Barré-Sinousi, la investigadora australiana Sharon Lewin i l'exsecretari de Salut britànic Norman Fowler han rendit tribut avui a Lange a Canberra.

Dia de dol a Austràlia

Austràlia ha declarat demà com a dia de dol nacional per aquesta tragèdia, en què han perdut la vida almenys 28 ciutadans del país oceànic. "Encara estem cotejant els passaports amb els registres. El nombre pot augmentar, però en aquest moment podem confirmar que són 28", ha dit la ministra d'Exteriors, Julie Bishop, després de reunir-se amb l'ambaixador rus a Austràlia, Vladímir Morozov.

En la trobada, Morozov va negar que els separatistes prorussos siguin responsables de l'atac, segons la cadena local ABC. Bishop ha dit que espera parlar aquesta nit amb el seu homòleg rus, Serguei Lavrov, i ha insistit que Austràlia exigeix "una investigació per arribar al fons d'aquest accident".

Responsabilitat de la tragèdia

Al ser preguntada sobre la posició del president rus, Vladímir Putin, que atribueix la responsabilitat de la tragèdia a les autoritats ucraïneses, Bishop ha comentat que entén que l'avió va ser abatut en territori controlat per separatistes prorussos.

Notícies relacionades

Abans, el primer ministre australià, Tony Abbott, havia comentat al Parlament de Canberra que el sinistre del MH17 "sembla més un crim que un accident", i havia apuntat com a suposats responsables "als rebels recolzats per Rússia". Les autoritats australianes busquen accés al lloc de l'accident, mentre un grup de funcionaris del Ministeri d'Exteriors ha estat enviat a Kíev.

Pel seu costat, el ministre d'Exteriors de Nova ZelandaMurray McCully, ha confirmat avui que una ciutadana neozelandesa viatjava a bord del MH17 amb el seu marit holandès, encara que la parella vivia a Austràlia.