Familiars i amics de les nenes segrestades a Nigèria les identifiquen en el vídeo de Boko Haram

Els pares certifiquen que les seves filles estan vives un mes després del segrest per part de la banda terrorista

Una barreja d’alegria perquè segueixen vives, i tristesa al veure-les a la pantalla. / periodico

2
Es llegeix en minuts

Els pares de les més de 200 nenes que van ser segrestades per la secta radical islàmica Boko Haram al nord-est de Nigèria han començat a comprovar que les seves filles estan vives just quan es compleix aquest dimecres un mes de captiveri. Ho estan fent a través del vídeo divulgat aquesta setmana per la milícia, en què un centenar d'elles apareixen amb vestimenta islàmica i recitant fragments de l'Alcorà.

De moment, segons ha informat aquest dimecres la premsa nigeriana, hi ha hagut 77 identificacions positives després d'un visionat conjunt que es va portar a terme dimarts a la nit a Maidaguri, la capital de l'estat de Borno, al nord, on les menors van ser segrestades. En aquesta primera anàlisi de les imatges hi van participar parescompanyes de l'escola de la localitat de Chibok, on van ser raptades, i representants del Govern regional de Borno.

Els noms de les menors identificades ara s'estan comparant amb els registres del centre d'ensenyament, per certificar que es tracta d'elles. L'anàlisi ha prosseguit durant tot el dimecres, a l'espera que pares, estudiants i professors "aportin més noms", ha anunciat el governador de Borno, Kashim Shettima, en un comunicat.

Altres segrestos

No obstant, el fet que alguns familiars no aconseguissin identificar les menors ha donat ales a especulacions sobre la possibilitat que algunes de les escolars que apareixen en el vídeo fossin nenes raptades amb anterioritat al 14 d'abril passat, quan va tenir lloc el segrest de Chibok, en altres localitats de l'Estat.

Mentrestant, l'Exèrcit nigerià, recolzat fonamentalment per mitjans i militars nord-americans especialitzats, ha intensificat la recerca de les menors, operació que cada dia suma més reforços d'altres països.

Ajudes internacionals

Notícies relacionades

El Regne Unit ha ofert al Govern de Nigèria incrementar la seva cooperació amb l'enviament de soldats i avions de vigilància, segons ha anunciat aquest dimecres el primer ministre britànic, David Cameron. "Hem ofert noves ajudes com ara avions de vigilància, un equip militar per incorporar-se a l'Exèrcit nigerià i un equip per treballar amb els experts nord-americans per analitzar la informació sobre el parador de les nenes", ha explicat Cameron en una compareixença davant el Parlament.

El president del Senat de Nigèria, David Mark, ha assegurat aquest dimecres que el Govern federal garantirà el rescat de les estudiants. Davant les declaracions de diversos portaveus governamentals que no van descartar dimarts l'opció de negociar amb Boko Haramnegociar  --que ha condicionat l'alliberament de les nenes a l'excarceració dels seus presosalliberament excarceració --, Mark va mantenir que "Nigèria no negociarà amb terroristes per cap circumstància". "Si negociem amb ells, segrestaran més gent i haurem de tornar a negociar", ha advertit en declaracions a l'Agència de Notícies de Nigèria (NAN).