TENSIÓ A L'EST D'EUROPA

Expira l'ultimàtum d'Ucraïna a les tropes prorusses

Rússia parla de possible guerra i adverteix que "en unes hores les coses poden fer un gir negatiu irreversible"

El Consell de Seguretat acusa el Kremlin d'estar al darrere de les forces secessionistes i la UE estudia noves sancions

L’ambaixador de Rússia, Vitaly Txurkin (esquerra), escolta la seva homòloga nord-americana, Samantha Poer (dreta), durant la reunió del Consell de Seguretat de l’ONU, aquesta matinada.

L’ambaixador de Rússia, Vitaly Txurkin (esquerra), escolta la seva homòloga nord-americana, Samantha Poer (dreta), durant la reunió del Consell de Seguretat de l’ONU, aquesta matinada. / AFP / DON EMMERT

2
Es llegeix en minuts

Les potències occidentals del Consell de Seguretat de l'ONU, reunides aquesta matinada d'urgència a Nova York, han acusat avui Rússia d'estar al darrere dels últims moviments a l'est d'Ucraïna, mentre que Moscou ha advertit que si Kíev compleix el seu ultimàtum i intervé contra els separatistes es pot desencadenar una guerra civil. En aquest marc, els ministres d'Exteriors de la UE es reuneixen aquest dilluns per abordar noves sancions a Rússia i l'enviament d'una missió a Ucraïna. L'ultimàtum plantejat per Kíev a les tropes prorusses perquè es rendeixin ha expirat a les 09.00 hores (07.00 a Espanya).

"En només unes hores, les coses poden fer un gir negatiu irreversible", ha assegurat al Consell de Seguretat l'ambaixador rus, Vitali Txurkin, que ha negat que Rússia estigui al darrere de l'ocupació d'edificis governamentals a l'est d'Ucraïna. El ministre ha afirmat que l'únic interès de Moscou és aconseguir calmar la situació.

"Alguns, presents en aquesta sala, no volen veure les verdaderes raons del que passa a Ucraïna i estan constantment buscant la mà de Rússia al darrere del que està passant. Ja n'hi ha prou", ha assenyalat l'ambaixador del Kremlin. Txurkin ha reclamat als Estats Units i a les potències europees que usin la seva influència sobre Kíev per evitar que compleixi amb la seva amenaça d'utilitzar l'Exèrcit en les pròximes hores contra els sublevats que no deposin les armes. Segons Moscou, que insisteix que el que passa a la regió són simples protestes ciutadanes, correspon a Occident fer alguna cosa per "evitar una guerra civil a Ucraïna".

Com a Crimea

Per la seva part, els EUAFrança i el Regne Unit han acusat Rússia de repetir a Ucraïna oriental l'estratègia utilitzadaa Crimea --que ha acabat amb l'annexió de la península ucraïnesa a la federació russa-- i d'organitzar les últimes accions inventant-se una inestabilitat inexistent.

"Això no són manifestacions ni protestes, són accions militars", ha destacat l'ambaixadora nord-americana Samantha Power, que ha fet notar que els suposats "ciutadans preocupats" de Sloviansk i altres ciutats estan equipats "exactament com les tropes d'elit que van ocupar Crimea". "Moltes de les unitats que hem vist van ser equipades amb armilles antibales i uniformes de camuflatge", ha insistit. "Sabem qui hi ha al darrere d'això, ja que l'única entitat a l'àrea capaç d'aquestes accions coordinades de forma professional és Rússia", ha afegit l'ambaixadora nord-americana.

En aquesta línia, l'ambaixador britànic, Mark Lyall Grant, ha resumit la situació dient que grups "professionals, ben armats i ben equipats" estan executant "operacions ben coordinades" a la zona. Es tracta d'un esquema "massa familiar" que "apunta clarament cap a Rússia", ha afegit Lyall Grant, que ha acusat Moscou d'usar "pretextos manufacturats" per a la seva "postura agressiva".

Mentrestant, l'ambaixador francès, Gérard Araud, ha recordat la presència de tropes russes al costat de la frontera ucraïnesa, i com Rússia intenta asfixiar econòmicament el seu veí a l'"augmentar brutalment" el preu del gas que li ven i bloquejar l'entrada de mercaderies al seu territori.

"Operació terrorista a gran escala"

Notícies relacionades

En la sessió també hi ha intervingut el representant permanent d'Ucraïna, Iuri Serguéiev, que ha anat més enllà i ha assegurat que el que està passant a l'est del país és "una operació terrorista a gran escala orquestrada per Rússia". Serguéiev ha reiterat que el seu Govern no deixarà que es repeteixi el ha passat a Crimea i que està disposat a respondre amb la força aquest mateix dilluns si els sublevats no fan marxa enrere.

En l'acalorat debat, la Xina ha tornat a mantenir-se al marge, i s'ha limitat a assenyalar la seva preocupació per la situació i a fer una crida a la calma.

Temes:

Ucraïna