ELS ORÍGENS DEL FLAMANT CAP DEL GOVERN FRANCÈS

'Je suis d'Horta'

El nomenament de Manuel Valls com a primer ministre de França ha revolucionat el barri barceloní on va néixer el 1962

«Porta la política a la sang», diu la seva germana Giovanna

Giovanna Valls, germana del nou primer ministre francès, a casa seva, al barri barceloní d’Horta.

Giovanna Valls, germana del nou primer ministre francès, a casa seva, al barri barceloní d’Horta. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
MARTÍ BENACH / Barcelona

«No ens va enxampar per sorpresa, però no pensàvem que passés tan ràpid. Crèiem que continuaria algun temps més al Ministeri de l'Interior, on estava còmode i feliç. Ell mateix ens va trucar per comunicar-nos la notícia».Giovanna Valls, germana del flamant primer ministre francès, Manuel Valls, nomenat dilluns passat per François Hollande arran de la debacle electoral socialista a les municipals, segueix encara al núvol. A Horta, el barri de Barcelona on viu des de fa anys i on va néixer el carismàtic polític, no paren de felicitar-la. Els veïns, entusiastes, han redescobert un dels seus fills cèlebres, encara que fos una mica per casualitat.

I és que Manuel Valls Galfetti, fill del pintor exiliat Xavier Valls i de Luisangela Galfetti, una suïssa del Ticino, va néixer aquí durant un dels estiuejos habituals de la família. Va passar el 13 d'agost de 1962, quan els seus pares ja feia temps que s'havien instal·lat a París. «El meu pare va decidir anar-se'n el 1949 per raons artístiques, no per motius polítics», insisteix a aclarir la Giovanna.

No obstant, la família Valls no va renunciar mai als seus orígens i per això anava a Horta cada estiu. El Manuel va veure la llum a la clínica La Ferroviària, avui residència d'avis, del carrer Campoamor, ajudat en el part pel seu oncle Magí Valls, i el pediatre Antoni Gutiérrez Díaz, el Gutique va ser secretari general del PSUC. El va batejar, a l'església de Sant Joan, mossèn Antoni Verdura, una institució al barri.

La seva infància i adolescència estan íntimament lligades a la casa modernista que els seus pares van comprar el 1963, molt a prop de La Ferroviària. «A Horta hi vam viure els millors moments de l'adolescència», explica la Giovanna. «Les primeres festes, els sopars sota les estrelles, els comiats de l'estiu... En aquest jardí -assenyala- el Manuel va fer el primer petó a una noia». Aquí, al carrer Salses, era on la família solia reunir amics i familiars, i molts dels seus 28 cosins, entre ells la il·lustradora Roser Capdevila Valls, creadora de Les tres bessones. I va ser on l'ara primer ministre va començar a forjar la seva personalitat. «Era molt temperamental, però una mica reservat. L'apassionaven els escacs i la lectura. Als 13 anys ja s'havia llegit totes les biografies polítiques de la biblioteca», explica la Giovanna.

Al saló, envoltada de quadros i antigues fotos familiars, la germana del Manuel apunta les seves qualitats: «És intel·ligent i ambiciós, i un gran comunicador. Porta la política a la sang, i sempre ha sigut honrat i sincer», resumeix.

No gaire lluny, al Club de Tennis Horta, fundat per l'avi dels Valls el 1912, el recorden com un noi molt espavilat. «Sabíem que arribaria lluny», afirma José María Matute, de 86 anys, gran amic de la família i soci amb el carnet número u del club. «Solia jugar amb els meus nebots, i sovint se n'anaven d'excursió».

Entorn catalanista

Notícies relacionades

Fins i tot a París, Manuel Valls va créixer en un ambient culer i catalanista. «A casa sempre vam parlar en català, i ho seguim fent», diu la Giovanna, que recorda que un cosí del seu pare, Manuel Valls Gorina, va ser l'autor de l'himne del Barça, club del qual és fervent seguidor i que preveu convidar-lo oficialment, si ja no ho ha fet, a la tribuna del Camp Nou.

De visita al mercat, a Giovanna la segueixen felicitant. Una botiga de samarretes local n'hi ha enviat una al Manuel amb un lema orgullós: Je suis d'Horta.