Putin reconeix Crimea com a Estat sobirà i independent

El Parlament rus ha de decidir si s'annexiona la península per convertir-la en l'entitat federada número 84 de Rússia

1
Es llegeix en minuts

El president rusVladímir Putinha firmat un decret pel qual Rússia reconeix la rebel autonomia ucraïnesa de Crimea com un Estat sobirà i independent.

"Tenint en compte l'expressió de la voluntat dels pobles de Crimea en el referèndum celebrat el 16 de març de 2014, (decreto) reconèixer la República de Crimea, en la qual la ciutat de Sebastopol té un estatus especial, com un Estat sobirà i independent", assenyala el document.

Hores abans, el Parlament de Crimea havia aprovat una resolució per la qual es va declarar independent d'Ucraïna i va demanar oficialment la incorporació de la península a Rússia després que més del 95 per cent de la seva població recolzés diumenge en referèndum la seva reunificació amb el país al qual va pertànyer fins al 1954.

Queda per confirmar si Rússia s'annexiona com a pas següent un territori que no li serà reconegut com a propi per la comunitat internacional.

Putin es dirigirà dimarts als diputats i senadors russos al Kremlin, en un missatge extraordinari al Parlament rus en ple, per referir-se a la situació a Crimea, en què s'espera que aclareixi els passos que seguiran les autoritats russes.

Decisió "ràpida i responsable"

El president de la Duma d'Estat de Rússia (Cambra baixa del Parlament), Serguei Narixkin, va avançar que el legislatiu serà "ràpid i responsable" a l'hora de decidir si atén l'aspiració de Crimea de passar a ser l'entitat federada 84 de Rússia.

Després del rotund suport obtingut en el referèndum pel sí a la unió amb Rússia, la República de Crimea ha declarat dilluns formalment la seva independència d'Ucraïna i s'ha dirigit a Moscou amb una petició d'adhesió.

L'autonomia ucraïnesa es va autoproclamar república independent amb un territori que abastarà tota la península banyada pel mar Negre, inclosa la ciutat portuària de Sebastopol, que acull la Flota russa.

Notícies relacionades

La nova república s'ha arrogat ja gairebé tots els atributs d'un país sobirà i ha demanat a l'ONU i a la comunitat internacional en el seu conjunt que la reconeguin com a Estat.

Tant la Unió Europea com els Estats Units van tornar a reiterar que no donen cap validesa al referèndum i van anunciar sancions contra personalitats russes i crimeanes.