L'OTAN envia avions Awacs a Polònia i Romania per la crisi d'Ucraïna

Les aeronaus tenen la missió de controlar el moviment de tropes, avions i vaixells a la zona del mar Negre

Un avió Awacs.

Un avió Awacs. / ALAIN JOCARD (AFP)

2
Es llegeix en minuts

El Consell de l'Atlàntic Nord, el màxim òrgan de decisió de l'OTAN, ha decidit avui dilluns enviar avions de vigilància Awacs per realitzar vols de reconeixement sobre Polònia i Romania, a fi de realitzar un seguiment de la crisi ucraïnesa.

"Aquests vols reforçaran la situació de coneixement de l'Aliança. Tots els vols de reconeixement Awacs es portaran a terme exclusivament sobre territori de l'Aliança", van dir a EFE fonts aliades.

L'Awacs (Airborne Warning and Control System) és un tipus d'avió que incorpora un sistema de radar aerotransportat dissenyat per detectar aeronaus. Aquesta aeronau és capaç de volar a gran altura, i per això són capaços de detectar moviments d'altres avions i vaixells a centenars de quilòmetres de distància. Els sistemes incorporats a l'Awacs fan d'aquests avions un sistema molt sofisticat per al control de mitjans militars. Permeten el comandament i la direcció de batalles, i per tant la seva posada en marxa en una situació de conflicte pot indicar el temor a un increment de les hostilitats en una zona concreta.

Notícies relacionades

La decisió que han pres els ambaixadors d'enviar Awacs a Polònia i Romania, dos països membres de l'OTAN limítrofs amb Ucraïna, "forma part dels esforços de l'Aliança per al seguiment de la crisi" ucraïnesa, van destacar. Els avions que participaran en aquesta missió de reconeixement tenen {la seva base a} {Geilenkirchen} (Alemanya) i a {Waddington} (Regne Unit).

"Aquesta decisió és una acció adient i responsable en línia amb la decisió de l'OTAN d'intensificar la nostra avaluació en curs de les implicacions d'aquesta crisi per a la seguretat de l'Aliança", {van concloure} les fonts. Els ambaixadors es van reunir el dia 4 per analitzar la crisi ucraïnesa {arran del} desplegament de soldats russos a la regió autònoma de Crimea a petició de Polònia, que va invocar l'article IV del Tractat d'Atlàntic. {Aquest} article possibilita consultes en el si de l'Aliança cada vegada que un dels seus integrants pensi que la integritat territorial, la independència política o la seguretat de qualsevol membre de l'OTAN puguin veure's amenaçades. En {aquella} reunió, el Consell de l'Atlàntic Nord va subratllar que Rússia "segueix violant la sobirania i integritat territorial d'Ucraïna" i va advertir de les "greus implicacions" que {aquesta} circumstància pot tenir per a la seguretat i l'estabilitat euroatlàntiques. El secretari general de l'OTAN, Anders {Fogh} {Rasmussen}, va assenyalar llavors que l'Aliança es comprometia a "intensificar la rigorosa avaluació en curs sobre les implicacions d'aquesta crisi per a la seguretat".

Temes:

Ucraïna