La devaluació del ruble i la crisi d'Ucraïna amenacen l'arribada de turistes russos a Catalunya

Les reserves per a l'estiu que ve s'han reduït un 15%

Turistes russos a Sant Jaume.

Turistes russos a Sant Jaume. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
EDUARDO LÓPEZ ALONSO / Barcelona

El turisme rus flaqueja. Els primers indicadors avançats del sector apunten que el nombre de visitants russos a Espanya es reduirà l'estiu que ve. Els experts s'han apressat a al·ludir a la devaluació del ruble com a causa principal, però la crisi d'Ucraïna plana com un element desestabilitzador més, un efecte col·lateral indesitjat en el balanç global de les entrades de divises per a Espanya. I és que el turista rus s'ha convertit en una peça rellevant per a gran part del sector turístic català, especialment a les zones costaneres. Precisament quan el turista rus començava a diversificar-se cap a una classe mitjana (lluny del tòpic turista que paga amb bitllets de 500), aquest incipient canvi de tendència pot truncar-se per a la pròxima campanya turística.

Les reserves de turistes russos per viatjar a Espanya la temporada d'estiu s'han reduït al voltant del 15%, segons el principal operador del sector Natalie Tours. Encara que aquest hivern encara es registren alces en destins com Tenerife o Andorra, l'assumpte s'està posant difícil per a l'estiu que ve davant l'aparició d'incerteses impredictibles fa pocs mesos.

En declaracions a Europa Press, el director general de NT Incoming de Natalie Tours, Joan Pascual, va atribuir aquesta caiguda a la "forta" depreciació del ruble, que ha encarit els viatges i paquets turístics, fent-los "menys accessibles al client". A això se sumen els Jocs d'Hivern de la ciutat russa de Sotxi, que "ha restat clients de cara a l'exterior".

L'única esperança del sector és que els turistes russos, àvids sempre d'escapar-se del seu entorn habitual, tornin a contractar viatges a l'estranger i a Espanya en particular en els dos mesos previs a l'estiu. Però el conflicte a Crimea i a Ucraïna ha incorporat un element nou en l'evolució de l'expansió del turisme a Rússia. La possibilitat d'un conflicte bèl·lic a la zona del mar Negre suposaria una caiguda de la sortida de turistes a les zones limítrofes, i per això serà difícil mantenir el volum de turistes aconseguit l'any passat a Espanya, segons fonts del sector.

Notícies relacionades

La zona més afectada per una possible caiguda del turisme procedent de Rússia seria la costa Daurada i Canàries. El 2013, Espanya va registrar un creixement del voltant del 20% en l'arribada de turistes russos, fins a 1,3 milions de viatgers, dels quals, un milió va elegir Catalunya com a destí.

Davant les previsions pessimistes, el cert és que el sector turístic a Espanya encara no ha detectat cap caiguda de l'afluència de turistes amb rubles. L'entrada de turistes russos va augmentar un 12% en els mesos de gener i febrer, va assenyalar a Europa Press el president de la patronal d'agències de viatges catalanes Acave, Martí Sarrate, que assegura que les perspectives "són bones". La patronal Acave no espera que la situació a Crimea afecti els fluxos de viatgers russos cap a Espanya, encara que tem que un augment de la demanda de viatges a Egipte i Tunísia sí que pugui afectar.