La UE amenaça Rússia amb sancions si no negocia ràpid amb Kíev

Els líders pacten en la cimera una estratègia en tres etapes per donar una oportunitat al diàleg

La cancellera Angela Merkel, aquest dijous, a Brussel·les.

La cancellera Angela Merkel, aquest dijous, a Brussel·les. / PASCAL ROSSIGNOL (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS / Brussel·les

La Unió Europea (UE) ha amenaçat Rússia amb sancions si Moscou no accepta negociar "en els pròxims dies" amb Ucraïna una solució política al conflicte. Els líders dels Vint-i-vuit han acordat també en la cimera d'urgència a Brussel·les que, si Rússia dóna "nous passos per desestabilitzar la situació a Ucraïna" i intervé militarment en altres regions del país, més enllà de Crimea, la UE adoptarà represàlies econòmiques "importants i de llarg abast" contra Moscou.

Els Vint-i-vuit han pactat una estratègia de tres etapes per donar una oportunitat a la mediació diplomàtica internacional per desactivar el conflicte i no comprometre els importants lligams econòmics i energètics entre la UE i Rússia.

La inesperada convocatòria del referèndum de Crimea per unir-se a Rússia just abans de l'inici de la cimera ha facilitat que la UE anés més enllà del previst inicialment en les seves amenaces a Moscou. No obstant, alguns països, com els bàltics, estimen que la UE es mostra massa tèbia amb Moscou. "Rússia està intentant reescriure les fronteres de la segona guerra mundial" i "Europa no sempre és capaç de comprendre el que està passant", ha lamentat la presidenta de LituàniaDalia Grybauskaite

DE MOMENT, SANCIONS SIMBÒLIQUES

En una primera etapa, la UE s'ha limitat a adoptar mesures purament testimonials, com volien Alemanya, França, Itàlia, Espanya i Gran Bretanya: la suspensió de les negociacions per a la supressió de visats i del nou acord UE-Rússia i la suspensió dels preparatius de la cimera del Grup dels Vuit (G8) de juny a Sotxi (Rússia).

Notícies relacionades

Si Moscou segueix negant-se a negociar una solució política o no s'aconsegueixen resultats amb rapidesa, la UE imposarà el veto de visats i la congelació de béns a dirigents russos encara per precisar, ha explicat el president de la UE, Herman Van Rompuy. Les represàlies serien molt més dures en una tercera etapa, si Moscou intervé en altres regions d'Ucraïna, ha destacat la cancellera alemanya, Angela Merkel, encara que va expressar la seva confiança que no caldrà aplicar les sancions.

Els Vint-i-vuit també ha expressat el seu suport polític al nou Govern d'Ucraïna i li han promès ajuda financera, encara que les conclusions de la cimera no esmenta la xifra d'11.000 milions anunciada per la Comissió Europea. Per fer costat al nou Govern, la UE ha promès firmar els capítols polítics de l'Acord d'Associació i Lliure Comerç amb Ucraïna abans de les eleccions, però li ha demanat que garanteixi els drets de les minories russòfones per ajudar a desactivar el conflicte. 

Temes:

Ucraïna