CRISI A UCRAÏNA

Crimea aprova la incorporació a Rússia i convoca un referèndum per ratificar-la

El Parlament de la república autònoma del mar Negre avança la consulta al 16 de març

Manifestants prorussos criden consignes en una concentració al centre de Simferopol, la capital de Crimea, aquest dimecres.

Manifestants prorussos criden consignes en una concentració al centre de Simferopol, la capital de Crimea, aquest dimecres. / SERGUEI GRITS (AP)

1
Es llegeix en minuts

El Parlament de Crimea ha aprovat aquest dijous "per unanimitat" la incorporació d'aquesta autonomia ucraïnesa a la Federació Russa, ha informat l'agència RIA Novosti.

Poc abans, fonts del Govern prorús crimeà havien explicat que el 16 de març es convocarà un referèndum per preguntar als ciutadans si volen la unió amb Rússia.

En concret, en la consulta es preguntarà: "¿Està a favor de la reunificació de Crimea amb Rússia com a subjecte de la Federació Russa?". També es plantejarà una segona qüestió: "¿Està a favor que es torni a posar en vigor la Constitució de Crimea del 1992 i de l'estatus de Crimea com a part d'Ucraïna?".

La decisió, que fonts diplomàtiques consideren que no es pot haver pres sense l'aprovació prèvia del president rus, Vladímir Putin, suposa un nou desafiament a les autoritats de Kíev i un dramàtic pas en l'escalada de la crisi política a Ucraïna. Putin, segons el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha estat informat del desig de Crimea d'incorporar-se a la Federació Russa.

Moscou, una llei que simplificarà el procediment perquè "parts d'estats estrangers" s'uneixin a la Federació Russa podria ser aprovada la setmana que ve, segons ha explicat el seu impulsor. El diputat Serguei Mironov, citat per l'agència Itar-Tass, ha declarat: "Simplement i planerament, he presentat aquest projecte de llei per al cas de Crimea".

A porta tancada

El Parlament d'aquesta república autònoma d'Ucraïna ja va convocar, en sessió a porta tancada, un referèndum sobre "l'ampliació de l'autonomia" de Crimea el 27 de febrer, el mateix dia en què es va designar un Govern afí a Moscou, encapçalat per Serguei Axiónov, mentre l'edifici estava ocupat per un grup armat prorús.

Després d'això, la data s'ha avançat dues vegades, i l'objecte de la consulta s'ha modificat per preguntar sobre la unió amb Rússia.

Majoria russa

Notícies relacionades

Crimea està poblada per uns dos milions de persones, de les quals el 60% són russos, el 26% ucraïnesos i el 12% tàrtars, favorables a mantenir la regió dins d'Ucraïna.

Les noves autoritats de Kíev no reconeixen el Govern "titella" de Simferopol, que al seu torn considera il·legítim l'Executiu central i segueixen considerant com el president d'Ucraïna l'enderrocat Víktor Ianukóvitx, refugiat a Rússia.

Temes:

Ucraïna