SETGE A LA PRENSA

Egipte jutja 20 periodistes d'Al-Jazira per «recolzar» Mursi

La cadena qualifica d'«infundades i absurdes» les acusacions

El periodista australià Peter Greste, dimecres, durant el judici.

El periodista australià Peter Greste, dimecres, durant el judici. / AP / MOHAMMED ABU ZAID

1
Es llegeix en minuts
ANA ALBA
JERUSALEM

El judici contra una vintena de periodistes de la cadena de televisió qatariana Al-Jazira al Caire ha provocat protestes i indignació a nivell mundial, però les autoritats egípcies no semblen disposades a fer marxa enrere. Els periodistes, entre els quals hi ha ciutadans egipcis i estrangers, estan acusats de «recolzar i ajudar» els islamistes Germans Musulmans, moviment al qual pertany el president electe destituït Mohammad Mursi.

Els reporters, als quals també s'atribueix la difusió de notícies falses, van ser arrestats a finals de desembre, després que la Germandat fos declarada «grup terrorista» per les autoritats sorgides del cop d'Estat militar que el juliol passat va enderrocar Mursi.

El judici va començar el 20 de febrer i es va reprendre abans-d'ahir. Dels 20 acusats, 12 són jutjats en rebel·lia perquè van aconseguir sortir d'Egipte abans que s'emetés una ordre de detenció contra ells. La resta, va aparèixer dimecres davant el tribunal vestint l'uniforme blanc assignat als presos.

Entre ells hi ha Peter Greste, periodista australià i excorresponsal de la cadena britànica BBC. Al-Jazira, que qualifica les acusacions contra els reporters d'«infundades i absurdes», al·lega que només nou d'ells són treballadors seus.

TRACTAMENT MÈDIC / Els periodistes

Notícies relacionades

-entre ells n'hi ha un que necessita tractament mèdic- neguen haver donat suport als Germans Musulmans i qualifiquen el judici de «farsa». Un dels arrestats és el cap de la delegació d'Al-Jazira al Caire, l'egipci-canadenc Mohamed Fahmy, el germà del qual va qualificar ahir el procés d'«absurd».

Fahmy, arrestat juntament amb Greste, va declarar davant el tribunal que l'havien maltractat a la presó. «He tingut l'espatlla dreta trencada durant 10 dies sense que cap metge m'atengués i dormo al terra d'una cel·la», va assegurar. «Demano que m'alliberin amb la garantia de l'Ambaixada del Canadà que no sortiré del país», va demanar. Els jutges no han atès la seva petició. Altres acusats van explicar que han estat sotmesos a «tortures psicològiques i físiques».