CRISI EN UNA EXREPÚBLICA SOVIÈTICA

Rússia carrega contra Occident per encoratjar un "assalt armat al poder" a Kíev

El ministre rus d'Exteriors apunta que l'exemple d'Ucraïna pot causar un efecte "contagi" en altres països

Lavrov afirma que han de ser les autoritats ucraïneses les que acceptin o no la presència d'observadors internacionals

Declaracions de José Manuel García-Margallo, aquest dimecres, al palau de Viana a Madrid. / periodico

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / Madrid

El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha assenyalat aquest dimecres que Rússia no té competència per decidir si la comunitat internacional envia o no observadors a Ucraïna, tal com ha proposat el president nord-americà, Barack Obama.

Lavrov ha assenyalat que han de ser les autoritats ucraïneses les que acceptin la presència d'enviats internacionals. Això sí, el ministre d'Exteriors rus ha recordat que el Govern sorgit després d'"assaltar el poder" no controla tot el territori, i per tant les autoritats de Crimea també s'haurien de pronunciar.

Després de reunir-se amb el seu homòleg espanyol, José Manuel García-Margallo, a Madrid, Lavrov ha qualificat de "complexa" la situació a Ucraïna i ha recordat a les potències occidentals que qualsevol solució s'ha de basar en la "llei" per no donar la sensació que "algú pot violar les lleis, inclosa la Constitució" i no passa res perquè es pot produir un efecte "contagi". Lavrov ha acusat la comunitat internacional d'haver animat el que Rússia anomena un "assalt armat al poder".

Alerta especial

Lavrov, que acaba aquest dimecres una visita de treball a Espanya, que el va portar a reunir-se dimarts amb Mariano Rajoy i el Rei, ha subratllat a més que Rússia no tenen "cap potestat" sobre el que ha denominat les "forces prorusses" que han entrat a Crimea.

"Els militars russos estan en els llocs del seu destí", ha manifestat per, a continuació, advertir que "s'han pres mesures d'alerta especial" perquè Rússia "no permetrà cap vessament de sang ni atemptats contra la salut contra els ciutadans russos que viuen a Ucraïna".

Ara Lavrov es desplaçarà a París, on preveu, segons ha anunciat, entrevistar-se amb el secretari d'Estat dels EUA, John Kerry.

Posició espanyola

Notícies relacionades

Margallo, per la seva banda, ha explicat que Espanya recolza una solució que passi pel compliment de la legalitat tant internacional com de la Constitució ucraïnesa, que restableixi la confiança entre la UE i Rússia i que creï el necessari clima de "reconciliació" en el si d'Ucraïna.

Si no es produeix la necessària "desescalada" de la tensió, Espanya recolzaria les sancions que decidís imposar la UE, com la suspensió de les converses sobre els visats, però el Govern espanyol confia que no s'hagi d'arribar tan lluny i que "el diàleg i les converses" entre la UE i Rússia siguin fructíferes, de manera que s'arribi a un acord. "És el que Espanya desitja", ha conclòs Margallo.

Temes:

Ucraïna