Els líders europeus discutiran com rebaixar la tensió a Ucraïna

Els caps d'Estat i de Govern també discutiran el paquet de suport econòmic, de fins a 11.000 milions d'euros, a Ucraïna

El vicepresident de la Comissió Europea (CE) i responsable d’Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, ofereix una roda de premsa a Brussel·les per parlar de la situació d’Ucraïna.

El vicepresident de la Comissió Europea (CE) i responsable d’Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, ofereix una roda de premsa a Brussel·les per parlar de la situació d’Ucraïna. / OLIVIER HOSLET (EFE)

3
Es llegeix en minuts

Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea discutiran com rebaixar la tensió a Ucraïna després del desplegament militar de Rússia a Crimea durant la cimera extraordinària que arrencarà aquest dijous a les 11.30 hores.

Els líders centraran les discussions en el paquet d'ajuda econòmic i financer per recolzar Ucraïna i contribuir a evitar la seva bancarrota si aconsegueix tancar un acord amb el Fons Monetari Internacional i l'oportunitat de donar llum verda o no a sancions contra Rússia o donar espai per al diàleg, segons han explicat diverses fonts diplomàtiques.

Els ministres d'Exteriors de la Unió Europea van reclamar dilluns passat la retirada "immediata" de les tropes russes desplegades a la península ucraïnesa de Crimea i van advertir que si Moscou no pren cap mesura per reduir la tensió a la zona, els Vint-i-vuit es pronunciaran sobre possibles "conseqüències" per a Rússia, encara que van defensar la necessitat de promoure un diàleg entre les parts per buscar una resolució "pacífica" a la crisi com l'enviament d'observadors internacionals de l'OSCE.

Les decisions dels Vint-i-vuit

Els Vint-i-vuit van plantejar dilluns possibles mesures de pressió com la suspensió de les converses en matèria de visat i del nou acord bilateral, així com un altre tipus de "mesures concretes" que no van entrar a detallar, encara que diverses fonts diplomàtiques han explicat que inclouen les sancions tradicionals de congelació d'actius i restricció de visats.

"Els líders discutiran de les sancions, però no anticipem les seves decisions", han explicat fonts europees. "Tot depèn de l'actitud de Rússia en les pròximes hores i si fan passos" com ara "acceptar els observadors internacionals" i "garanties que no hi haurà trets al carrer i la cosa no anirà a pitjor", han explicat altres fonts diplomàtiques.

"Els líders debaten si ja es dóna llum verda a les sancions o es dóna una oportunitat al diàleg", han explicat altres fonts diplomàtiques, que admeten que "no hi ha unanimitat" en aquest punt perquè tirin endavant. "Seria un camí molt perillós. Els russos respondrien amb sancions. S'ha de buscar una solució que permeti a tots salvar la cara", han explicat.

Diàleg o sancions

Espanya, però també Alemanya, França i Itàlia, aposten per mantenir oberta la via del diàleg, com la "majoria dels països", mentre que el front que aposta per les sancions està encapçalat per Lituània, Estònia i Letònia, amb cert suport dels països de l'est d'Europa, segons diverses fonts diplomàtiques.

El ministre d'Afers Estrangers i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, que dilluns va admetre que no se li ocorria de moment" millor solució que el diàleg fins i tot si les forces militars russes no es retiren dels carrers a Ucraïna, ha deixat clar aquest dimecres que Espanya "desitja" que no calgui arribar a les sancions perquè es produeixi abans "una desescalada" de la tensió actual.

Els caps d'Estat i de Govern també discutiran el paquet de suport econòmic i financer europeu a Ucraïna de fins a 11.000 milions d'euros en dos anys que ha presentat aquest dimecres el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso.

Ajuda econòmica a Ucraïna

Els fons procediran la majoria del Banc Europeu d'Inversions (BEI) i del Banc Europeu per a la Reconstrucció i Desenvolupament, que aportarien en total 8.000 milions d'euros. El pressupost de la UE sumaria 3.000 milions d'euros més, dels quals 1.600 milions en préstecs i 400 milions en subvencions i una altra ajuda potencial de 3.500 milions a través de l'instrument d'inversions pel veïnatge.

El suport financer, a més, estarà acompanyat d'altres iniciatives com la creació d'una plataforma de coordinació de donants, l'aplicació provisional d'una àrea de lliure comerç una vegada es firmi l'Acord d'Associació, l'acceleració del procés per liberalitzar el règim de visats i l'assistència tècnica per a la reforma constitucional i judicial, així com per preparar eleccions.

L'objectiu d'aquesta ajuda serà recolzar un Govern inclusiu, compromès amb les reformes, per "reconstruir un futur pròsper i estable per a Ucraïna", en paraules de Barroso, que ha confiat que els líders europeus donin una resposta "clara i unida" aquest dijous, que permeti aprovar aquestes mesures.

Consell Europeu extraordinari

Notícies relacionades

S'espera que els líders europeus examinin aquesta proposta en un Consell Europeu extraordinari aquest dijous a Brussel·les, on també rebran el primer ministre ucraïnèsArseni Iatseniuk, amb qui intercanviaran impressions de la situació a l'inici de la cimera, que està previst que conclogui cap a les 15.00 hores.

Els Vint-i-vuit també han donat llum verda a la congelació durant un any dels actius sota jurisdicció europea de 18 ucraïnesos identificats com a responsables de l'apropiació indeguda de fons públics, inclosos l'expresident, Víktor Ianukóvitx, i els seus dos fills, segons han confirmat fonts diplomàtiques. La decisió legal i la llista completa es coneixeran aquest dijous quan es publiquin al Diari Oficial de la UE per a la seva entrada en vigor immediata.

Temes:

Ucraïna