INDIGNACIÓ ENTRE ELS DISCAPACITATS AUDITIUS

El fals traductor del funeral de Mandela

L'Associació Sud-africana de Sords denuncia que l'intèrpret s'inventava els signes i gesticulava sense cap sentit

Obama al costat del fals intèrpret de la llengua de signes, a l’escenari de l’estadi de Soweto, aquest dimarts.

Obama al costat del fals intèrpret de la llengua de signes, a l’escenari de l’estadi de Soweto, aquest dimarts. / ALEXANDER JOE (AFP)

1
Es llegeix en minuts

L'Associació Sud-africana de Sords (DeafSA) ha denunciat la intervenció d'un fals intèrpret de llengua de signes al funeral de l'expresident i premi Nobel de la pau Nelson Mandela celebrat a l'estadi Soccer City de Johannesburg, un acte que va ser retransmès a milions de persones a tot el món i en què el fals traductor gesticulava sense cap sentit.

La DeafSA, que és la principal organització de sords del país, ha manifestat la seva rotunda condemna de l'actuació d'aquest home que es va fer passar per intèrpret de la llengua de signes i que comptava amb una acreditació de seguretat que li va permetre estar al costat de  mandataris internacionals com els presidents dels Estats Units i Cuba, Barack Obama i Raúl Castro, respectivament.

Mentre els dignataris es dirigien al públic que omplia l'estadi del barri de Soweto, el jove home, vestit amb vestit i corbata i amb una acreditació de seguretat penjada al coll, realitzava una sèrie de signes que, segons el col·lectiu de sords, no tenien sentit.

"Estava gesticulant. No seguia cap regla gramatical ni l'estructura del llenguatge. S'inventava els signes a mesura que avançava", ha assegurat Delphin Hlungwane, una intèrpret de la llengua de signes de la DeafSA.

Totalment ineficaç

Notícies relacionades

"Va tenir una eficàcia del zero per cent. Ni tan sols seguia els criteris bàsics. Ni tan sols deia gràcies", ha explicat, en declaracions a l'agència Reuters. Hlungwane ha advertit, a més, que el fals intèrpret no va traduir als televidents que seguien l'acte les esbroncades i xiulets que rebia el president del país, Jacob Zuma, cada vegada que l'esmentaven.

"Se suposa que has d'indicar amb les seves expressions facials, fins i tot encara que no hi hagi un signe en concret", ha indicat. "No indicava res en absolut. Simplement, passava", ha afirmat Hlungwane. De moment, no s'ha informat sobre la identitat de l'intèrpret fals. "Ningú sap qui és. Fins i tot a aquesta hora ni tan sols sabem el seu nom", ha subratllat.