Egipte enterra Tahrir

La transició no aconsegueix resistir el xoc dels islamistes i l'Exèrcit que polaritza el país

Un simpatitzant de Mursi crida des de dalt de la mesquita d’Al-Fath.

Un simpatitzant de Mursi crida des de dalt de la mesquita d’Al-Fath. / AMR ABDALLAH DALSH (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
KIM AMOR (enviat especial) / El Caire

N'hi ha hagut prou amb dos anys i mig per acabar amb l'esperança d'unEgiptemés lliure i democràtic, a través d'un procés que es preveia llarg i ple de dificultats i amb el qual es pretenia deixar enrere més de 60 anys derègims militars. Latransicióque va néixer després de larevolució del 25 de generdel 2011 no ha resistit el xoc entre les dues forces que han protagonitzat la història política del país en les últimes dècades: l'Exèrciti elsislamistes Germans Musulmans.

L'anhelada cohabitació ha fracassat. Aquests dies laplaça Tahrir, un dels símbols de la denominadaprimavera àrab, està buida de gent i d'esperit revolucionari. El balanç fins ara delcop d'Estatdel 3 de juliol passat que va fer fora del poder elpresident electe,Mohammad Mursi,és desolador. Centenars de morts i milers de ferits, un país en bancarrota i una societat extremadament dividida, en què ceix l'odii laset de venjança.

La caiguda deHosni Mubàrakva eliminar una de les peces clau del sistema de poder egipci, però no la més important, un Exèrcit que controla part de l'economia del país i que mai ha vist amb bons ulls sotmetre's a una autoritat civil. LaJunta militarque va agafar les regnes del país després de la caiguda de Mubàrak va dissenyar unpla de transicióque va despertar el recel i la desconfiança de les forces polítiques. Es va portar a terme a cop d'improvisació, amb contínues protestes als carrers i fortes dosis de repressió.

Notícies relacionades

Elsislamistesvan saber aprofitar la situació. Els Germans Musulmans eren la força més ben preparada i organitzada. Dècades detreball solidarii comunitari alsbarris popularsde les grans ciutats i a les zones rurals oblidades per l'Estat va convèncer aviat molts egipcis que era una organització eficient i honesta.

>>Llegiu la informació completa sobre l'origen del conflicte civil a Egipte a e-Periódico.