Enfrontaments entre partidaris i detractors de Mursi al centre del Caire

Els enfrontaments del 'divendres de la ira' causen almenys 60 morts a la capital i 12 a Ismailia i Damiata

El Govern ja eleva a 638 els morts i a gairebé 4.000 els ferits en els disturbis de dimecres

Un fèretre amb les restes d’un policia mort en els disturbis de dimecres és traslladat pels seus companys, durant els funerals celebrats aquest dijous al Caire.

Un fèretre amb les restes d’un policia mort en els disturbis de dimecres és traslladat pels seus companys, durant els funerals celebrats aquest dijous al Caire. / REUTERS

3
Es llegeix en minuts

Xocs entre partidaris i detractors del derrocat president egipciMohammad Mursi han esclatat aquest divendres al centre del Caire i altres ciutats egípcies, durant les marxes delsislamistes, segons una font dels serveis de seguretat, que ha afegit que, a la capital, els islamistes avançaven en direcció a l'edifici de la radiotelevisió egípcia. La televisió estatal ha mostrat persones disparant amb armes de foc.

En els enfrontaments entre islamistes i opositors del president Mursi que hi ha hagut aquest divendres, més de 60 persones han mort albarri de Ramsès, al centre del Caire, segons elsGermans Musulmans. La Germandat ha apuntat a la seva pàgina web que hi ha més de 60 cadàvers a l'hospital de campanya muntat a lesmesquites d'Al-ath i Tauhid, en aquest districte, i que els manifestants han estat atacats ambtretsigasos lacrimògensdes de treshelicòpters. La xifra de víctimes facilitada pels Germans Musulmans no ha estat confirmada pel Govern, que parla de17 mortsa tot el país.

Segons l'organització islamista, forces delMinisteri de l'Interior, recolzades per 'baltaguiya' (goril·les), han disparat contra els milers de manifestants islamistes congregats a Ramsès, als voltants de la mesquita d'Al-Fath.

Atac a una comissaria

Per la seva banda, una font delsserveis de seguretatha declarat a l'agència Efe que almenys 15 persones han mort i desenes han resultat ferides per trets contra lacomissariad'Ezbeqiya, a prop d'aquest barri i una de les més importants de la capital. La font ha responsabilitzat de l'atac membres dels Germans Musulmans i ha assenyalat que els islamistes han obert foc contra la comissaria des delpont 6 d'Octubrei des d'unedifici en construcció.

A Ramsès tenen lloc al vespre xocs entre partidaris i detractors de Mursi, que també s'enfronten alpont 15 de Maig. Latelevisió egípciaha assenyalat que els contendents utilitzenarmes de focen els enfrontaments en aquesta zona.

A més, en dos enfrontaments més que han tingut lloc a les ciutats d'Ismailia, al costat del canal de Suez (est), iDamiata, al delta del Nil, han mort almenys 12 persones. A Ismailia, els disturbis es produeixen als voltants de la mesquita de Salehín, on l'Exèrcit ha hagut d'intervenir, segons l'agència de notícies estatal Mena. A Damiata, el conflicte s'ha produït davant d'una comissaria i cinc de les vuit víctimes mortals eren fonamentalistes.

Convocatòria del 'divendres de la ira'

Elsislamistes han convocat per a aquest divendres una jornada de protestes, batejada com a "divendres de la ira", mentre que l'Exèrcit ha augmentat el seu desplegament al centre del Caire, en previsió de possibles disturbis. El Govern provisional ha admès que l'assalt policial als dos campaments cairotes va causar 638 morts --entre ells, 43 policies-- i gairebé 4.000 ferits, tant a la capital del país com en els disturbis ocasionats a diferents ciutats egípcies.

La islamistaCoalició Nacional de Defensa de la Legitimitat, que engloba diversos grups com elsGermans Musulmans,va fer una crida als seus seguidors per celebrar manifestacions després del rés musulmà de divendres. En un comunicat, a la pàgina web de la Germandat, va instar els seus simpatitzants a portar a terme concentracions en diverses mesquites, encara que els va demanar que ho facin sense violència.

"Malgrat la pèrdua de màrtirs i ferits, els crims del règim colpista ens fan insistir en el nostre rebuig per ell", assenyala el text, que subratlla que "és un deure islàmic, patriòtic i moral".

A la plaça de Tahrir i els ponts del Nil

En previsió de possibles disturbis, l'exèrcit ha reforçat la seva presència al centre del Caire, sobretot als voltants de la plaça de Tahrir i als ponts sobre el Nil, hores abans de les manifestacions. Tots els carrers que accedeixen a Tahrir han estat tallats pels militars, que han enviat a la zona carros blindats de reforços.

Els soldats també impedeixen la circulació en alguns dels ponts, tot i que en un dels principals de la capital, el del 6 d'Octubre, han deixat un carril operatiu.

Notícies relacionades

L'organitzacióTamarrud, instigadora de les protestes prèvies al cop d'Estat que va deposar el president, l'islamistaMohammad Mursi, va animar els ciutadans a formar comitès populars per protegir els carrers i els temples religiosos. En declaracions a la televisió estatal, un dels dirigents del grup, Mahmud Badr, va considerar que "hi ha un perill gran per al poble egipci", i per això va animar els ciutadans a sortir al carrer en comitès populars.

Egipte s'ha submergit en una espiral de violència des de dimecres passat quan la policia va atacar dues acampades dels islamistes al Caire per desmantellar-les.