MESURES DESPRÉS DEL TIROTEIG

França eleva l'alerta antiterrorista al màxim nivell a la regió de Tolosa

El Govern francès reconeix una motivació antisemita en l'atac contra el col·legi jueu, en què han mort un professor i tres nens

2
Es llegeix en minuts

El president de França i candidat a la reelecció, Nicolas Sarkozy, ha reconegut aquest dilluns que lamotivació antisemita en l'atac contra un col·legi jueu de Tolosa (sud) és "evident", i ha anunciat que s'ha elevat l'alerta antiterrorista al màxim nivell a la regió.

Un home armat ha disparat dilluns al matí de manera indiscriminadament contra l'entrada del col·legi jueu Ozar Hatorah, aTolosa, on ha matat un professor i tres nens i ha ferit diverses persones. En una compareixença al palau de l'Elisi, seu de la presidència, Sarkozy ha indicat que les informacions que li han transmès les autoritats judicials i policials permeten afirmar que "una mateixa persona i una mateixa arma" van matar tres militars la setmana passada i les quatre persones aquest matí al col·legi jueu.

120 investigadors

El cap de l'Estat, que ha suspès els actes de campanya "almenys fins dimecres", dia en què s'enterrarà els tres militars assassinats la setmana passada, ha assegurat que "aquest acte odiós no pot quedar impune" i que s'han desplegat "absolutament tots els mitjans disponibles" per capturar el responsable. Sarkozy ha anunciat que el pla d'alertes antiterroristes Vigipirate ha estat elevat al màxim nivell, així com que 120 investigadors ja són a Tolosa i seran coordinats pel ministre de l'Interior, Claude Guéant.

El candidat conservador en els comicis presidencials, previstos per a l'abril i el maig, ha incidit que "tota la República està mobilitzada per afrontar el drama", causat per una "motivació antisemita evident". "Sobre els militars, dos de confessió musulmana i l'altre procedent de les Antilles, encara no sabem els motius però ens podem imaginar que es tracta de racisme", ha indicat Sarkozy en la seva breu compareixença davant els mitjans, en què ha lamentat que "un boig, un assassí, un bàrbar" hagi matat avui aquests tres nens, menors de 10 anys, i un adult.

Minut de silenci

Notícies relacionades

El president francès ha afirmat que és la primera vegada que s'atempta a França contra un centre escolar, i ha indicat que mantindrà "cada dia" reunions amb el primer ministre, François Fillon, per avaluar com afrontar aquest succés, pel qual aquest dimarts es guardarà un minut de silenci a totes les escoles del país. A més, ha dit que no sap "les modalitats de l'enterrament" d'aquestes quatre últimes víctimes, que segons ha informat avui el Ministeri israelià d'Exteriors, seran transferides a Israel "com més aviat millor",  on seran enterrades.

Sarkozy ha afegit en aquesta intervenció que aquest dimarts rebrà els representants de les comunitats jueva i musulmana a França, per fer-los saber que "tota la República els fa costat perquè tothom pugui viure la seva fe".