Tensió al nord de l¿Àfrica

Tres joves moren en les protestes socials d'Algèria

La policia controla la capital però les manifestacions s'estenen al nord

La corrupció, l'atur i la pujada dels preus provoquen l'esclat al carrer

Joves manifestants aixequen una barricada amb pneumàtics cremats a la ciutat de Constantine, a l’est d’Algèria.

Joves manifestants aixequen una barricada amb pneumàtics cremats a la ciutat de Constantine, a l’est d’Algèria. / AP

1
Es llegeix en minuts
BEATRIZ MESA
RABAT

La bretxa entre el Govern algerià i els ciutadans, entre l'elit i els pàries, sembla del tot irreparable. Encara que a Alger, la capital, les forces de l'ordre van aconseguir ahir calmar les revoltes juvenils contra les asfixiants xifres de l'atur, la corrupció i la pujada dels preus dels aliments bàsics, a tota la regió de la Cabília les protestes van continuar propagant-se.

El balanç de tres joves morts durant els enfrontaments amb la policia divendres va fer que la crida de la còlera creixés.

«Cada vegada que els xavals es manifesten pacíficament són reprimits. Els joves han comprès que el poder és violent i que perquè siguin escoltats han de fer molt de soroll al carrer», va manifestar a EL PERIÓDICO Dalila Talen, exdiputada del Partit Forces Socialistes i també militant de Drets Humans, i a més va afegir: «No m'agrada la violència, però els joves fa anys que no tenen feina, ni accés a l'escola. Estan matant el capital humà. La nostra societat està formada per un 70% de ciutadans que encara no tenen 30 anys».

BALES I GASOS LACRIMÒGENS / Segons el diariAl Watan, dos dels joves van morir per ferida de bala i la tercera víctima va morir asfixiada enmig de les revoltes a causa dels gasos lacrimògens que les autoritats algerianes van fer servir per dispersar els manifestants. No obstant, el ministre de l'Interior, Daho Ould Kablia, només va confirmar ahir els morts.

Notícies relacionades

«El Govern de Bouteflika acusa aquests nois de criminals perquè han de justificar les seves accions, però la veritat és que els joves no són idiotes i saben que el poder algerià és il·legítim i exploten les riqueses del petroli i el gas per a l'exterior. És una injustícia insuportable», contínua Talen.

«AUTISME POLÍTIC» / Per la seva part, el partit a l'oposició, l'Agrupació per la Cultura i la Democràcia (RCD), també va responsabilitzar el Govern algerià dels fets: «És la conseqüència de l'autisme polític, del frau electoral i de la corrupció». El diari en àrabEchouroukva publicar ahir un recompte del Ministeri de l'Interior segons el qual hi ha hagut 181 ferits per les forces de l'ordre i 245 detinguts durant les manifestacions juvenils que ja han durat diversos dies.