S'AGREUJA LA CRISI INSTITUCIONAL BELGA

Flandes trenca les negociacions per formar govern a Bèlgica

La cessió de l'impost de la renda a les regions causa la nova ruptura

Els francòfons afirmen que la mesura empobriria Brussel·les i Valònia

Bart de Wever (esquerra) i Siegfried Bracke, de la direcció de la NVA, reunits ahir.

Bart de Wever (esquerra) i Siegfried Bracke, de la direcció de la NVA, reunits ahir. / AFP

2
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS / Brussel·les

Gairebé quatre mesos després de les eleccions generals, Bèlgica es va enfonsar ahir encara més en la seva endèmica crisi política i les possibilitats de formar un govern federal a curt termini es van esfumar en l'aire. La independentista Nova Aliança Flamenca (NVA), principal partit de Flandes i de Bèlgica, va anunciar al migdia la ruptura de les negociacions per reformar l'Estat belga a causa de la negativa dels partits francòfons a acceptar una substancial reforma del finançament de les regions, amb una regionalització de la recaptació de l'impost sobre la renda i de l'assistència sanitària pública.

Els democristians flamencs (CDV), segona força política a Flandes, van dir «prendre nota» de la decisió de la NVA i van reafirmar la seva disposició a participar en noves negociacions futures. La CDV comparteix molts dels plantejaments de la NVA i en un comunicat va insistir a defensar «una nova llei de finançament que prevegi més responsabilitat» de les diferents regions. La reforma ha d'implicar el trasllat del centre de gravetat a les regions, va subratllar el CDV.

Els tres partits francòfons que han participat en aquestes negociacions -socialistes (PS), democristians (CDH) i ecologistes- van qualificar d'«irresponsable» l'actitud de la NVA, a la qual van acusar de no voler «una reforma equilibrada». Socialistes, democristians i ecologistes francòfons van reafirmar la seva disposició a reprendre les negociacions. Però van condicionar qualsevol reforma al fet que no empobreixi la població de Brussel·les i Valònia, que depèn de les elevades transferències de Flandes per simultaniejar una elevada protecció social amb una baixa activitat econòmica i uns altíssims nivells d'atur.

NEGOCIAR SENSE TABÚS / El líder de la NVA, Bart de Wever, va justificar la ruptura de les negociacions per la negativa francòfona a acceptar un nou sistema de finançament regional que retalli de manera efectiva les transferències de fons de Flandes, la regió més rica, dinàmica i poblada de Bèlgica, cap a l'empobrida meitat sud del país. «Aquesta història està acabada. Deixem-nos de xipollejar. S'ha de tornar a començar de zero, sense tabús», va afirmar De Wever en una conferència de premsa.

Notícies relacionades

«De la demanda essencial que hem fet els flamencs, no n'hem obtingut una resposta acceptable o aquesta resposta ha sigut negativa», va dir. «La solidaritat no pot arruïnar els que la practiquen, perquè l'objectiu no és que tots ens empobrim», va indicar De Wever. La política ben gestionada implica «una responsabilitat en la recaptació i en les despeses», va remarcar el líder independentista flamenc.

Els socialistes, democristians i ecologistes francòfons van acusar De Wever de fomentar «un empobriment estructural de la població de Valònia i Brussel·les», d'amenaçar el manteniment de la seguretat social i de posar en perill la viabilitat a llarg termini de l'Estat federal belga amb les seves demandes.