CRÒNICA DES DE MOSCOU
Miracles a la torre de Novodevitxi

Pintades a Novodevitxi.
Ser feliç és fàcil. El que és essencial és creure en els miracles. «Vull una nòvia, amb casa, diners i que no em deixi mai». Això és un dels milers de peticions escrites a mà a sobre dels totxos de la torre Nadprudnaia del monestir de Novodevitxi de Moscou. Per descomptat que n’hi ha també de més realistes. Aquesta torre la conec de tota la vida. Quan era petit, els meus pares em portaven a passejar pel parc que envolta el convent, que té un llac amb cignes. Però fa poc van començar a passar-hi coses estranyes. Desenes de persones hi anaven, escrivien alguna cosa a sobre de la muralla i hi feien un petó. La incògnita es va desvelar quan una dona obesa em va preguntar: «¿Quina torre s’ha de tocar aquí per quedar embarassada?»
Poc després vaig entrevistar el popa d’una església del convent que em va explicar, amb cert despit, que es tractava d’un nou culte. Tot va començar després que un programa sensacionalista de televisió fes un recorregut per llocs especials de Moscou on es podia demanar algun desig. La torre de Novodevitxi va ser esmentada com un dels prodigis de la capital.
El mite que els periodistes van fer servir per fonamentar la seva versió era el següent: en aquest convent va estar reclosa fins al 1704 la princesa Sofia, germana gran de l’emperador rus Pere el Gran. Aquest la va tancar a la torre Nadprudnaia, com a càstig perquè Sofia havia planejat un cop per obtenir el poder. La reclosa reial, separada dels seus éssers estimats, patia tant que els totxos de la torre van acumular la seva tristesa i la van convertir en un remei meravellós. Sap curar malalties i compleix els desitjos. Per aconseguir-ho, n’hi ha prou de tocar-la i llegir una oració, afirmava el programa.
L’endemà, pelegrins del nou culte van abordar les monges del convent per saber on era aquella torre. Inicialment només venien dones que volien quedar embarassades. Però a poc a poc la torre es va convertir en un símbol sagrat per a tots els que busquen ajuda o simplement volen ser feliços. «¡Santa Sofia, ajuda’m a aprovar els exàmens i a trobar un amor!»; «Vull deixar de fumar i de beure. Sisplau, ajuda’m»; «Vull tornar a trobar el noi amb qui vaig viatjar en el tren Moscou-Sant Petersburg al maig».
Centenars de sol·licitants vénen cada dia per escriure un nou desig. No els importa que, en realitat, Sofia no sigui santa ni que les seves mítiques facultats no estiguin confirmades per l’església ortodoxa russa. La reacció de l’església al fet que el monestir s’hagi convertit en símbol d’un culte que té poc a veure amb la fe ortodoxa és contradictòria. Per la seva banda, a les monges els molesten algunes de les inscripcions més tontes i absurdes. Però el fet que augmenti l’interès envers el convent les omple d’alegria.
Una altra part del conflicte són les autoritats, obligades a protegir la torre que és monument històric. Novodevitxi continua sent un museu obert a tothom i en teoria les inscripcions dels pelegrins són una infracció. De moment, l’Administració es limita a pintar la torre de tant en tant per tapar les sol·licituds impertinents, però no triguen a aparèixer-ne de noves.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Museu La vida de Prat de la Riba vista a la seva casa natal
- Amagatalls d’artistes El punt més perfecte de la Torre d’Oristà, segons la gran promesa del folk Ferran Orriols
- Ruta Retorn a la infantesa
- Cata Mayor La gran cuina viatja en carro (de plata)
- Experiències en altura Els millors terrats de BCN per a les tardes d’estiu