POLÈMIC PROJECTE DE NORMES DE VESTIMENTA

Policies sense arracades

Tampoc podran portar pírcings, tatuatges ni els cabells llargs o tenyits

En acció Uns agents requisen cartells contra un líder ultradretà a Amsterdam.

En acció Uns agents requisen cartells contra un líder ultradretà a Amsterdam. / ANP / EVERT ELZINGA

3
Es llegeix en minuts

Els agents de policia, també els d'Holanda, són persones com qualsevol, dones i homes, joves i grans, progressistes i conservadors, rockers i amants de la música clàssica. També tenen els seus gustos personals a l'hora de vestir. Per posar-se l'uniforme, no tenen elecció: tots van gairebé igual. Però la ministra holandesa de l'Interior, Guusje ter Horst, considera que els policies del seu país han d'aparentar encara més neutralitat i autoritat, i vol dictar unes noves normes de vestimenta.

Així, segons l'esborrany del nou reglament, als agents se'ls prohibirà portar arracades (una mesura que també afectaria les dones), pírcings i tatuatges, encara que aquests últims es permetran si es porten en una part del cos que no sigui visible. Tampoc se'ls tolerarà els cabells llargs ni tenyits de colors cridaners. I, finalment, no estarà permès portar atributs quedelatinla religió o les creences dels policies.

Allau de protestes

Tot i que el reglament encara no és definitiu --s'hauria de començar a aplicar l'any que ve--, la filtració de l'esborrany ja ha originat una allau de protestes, en primer lloc per part dels sindicats."La ministra s'ha passat i esperem que es desperti aviat. Vivim a Holanda i tenim certes llibertats",assenyala un portaveu de l'ANPV, el sindicat policial. El president de l'associació, Ron Tournier, ha manifestat que"més que no pas l'aparença, l'important és que els agents facin bé la seva feina. A més a més, la policia ha de ser un reflex de la societat".

La ministra vol augmentar l'autoritat del cos policial a Holanda, ara que des de fa uns quants anys pateix un menyspreu cada vegada més gran per part de la població i, pitjor encara, els seus agents són sovint víctimes de violència quan volen intervenir, sobretot en els centres de diversió nocturna de pobles i ciutats. Un de cada dos policies holandesos ha estat víctima alguna vegada de violència per part de ciutadans, un fenomen que s'està expandint també per altres professions: últimament, sobretot els revisors de tren i el personal sanitari d'ambulàncies pateixen agressions.

Per a alguns, i segons sembla també per a la ministra Ter Horst, els agents de policia són massapròximsal poble, una cosa que no és nova. Fa 20 o 30 anys, els turistes holandesos que viatjaven a Espanya, per exemple, ja eren alertats que respectessin i no provoquessin els agents de la Guàrdia Civil o la Policia Nacional perquè aquests eren"molt més severs i seriosos"que els seus col.legues holandesos.

Els policies holandesos admeten que la ciutadania els ha anat perdent respecte, però no creuen que unes normes més estrictes sobre el seu aspecte físic siguin pas la solució. Esther Woudstra, una jove agent de 25 anys que llueix un pírcing a l'orella, deia al diariADque l'elecció de portar-lo o no ha de ser del mateix policia."Per descomptat que som agents, però la ministra no ha d'oblidar que som persones també. Hi ha certes llibertats que s'han de respectar. El més important és que fem bé la nostra feina, i no quin color de cabells portem".

No a la cella

Ella mateixa posa els límits"lògics"a aquestes llibertats, ja que en la seva opinió un petit pírcing de botó a l'orella o el nas no ha de ser problema, però un més aparatós a la cella ja seria massa, a més a més de ser insegur. El risc de lesions és l'argument que esgrimeix la ministra per vetar qualsevol tipus d'arracades en les hores de feina.

Notícies relacionades

El veterà agent Grades Jansen, de 50 anys, porta des de fa 17 anys una arracada a l'orella esquerra."Abans en portava fins i tot dues, i ningú m'ha dit mai res --diu--.¿Com es pot prohibir això en l'any 2008? El mateix que portar un mocador al cap. ¿Què importa? L'important és que la gent et pugui veure la cara. Em pregunto fins on volen arribar. A veure si al final només podràs ser policia si ets ros".

Fa uns quants anys, el partit dretà LPF ja va demanar al Govern ques'eduquésmillor els policies. La formació va demanar que les regles de vestimenta s'inspiressin en laPatrol Guide(guia de patrulla) de la policia de Nova York, que exigeix als seus agents que siguin"un exemple d'autoritat".Aquestes normes, per exemple, prohibeixen als policies novaiorquesos portar barba --sí que els està permès el bigoti--, a més a més d'arracades i altres accessoris.