RISC SANITARI I ECOLÒGIC A ITÀLIA

Les deixalles tornen a amenaçar la salut a la regió de Nàpols

Els clans de la Camorra controlen un negoci de 6.000 milions d'euros a l'any

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH
ROMA

Les màfies de les escombraries i la irresponsabilitat ecològica de molts ciutadans i administradors han posat en risc la salubritat de la regió de la Campània (Nàpols). La Unió Europea fins i tot ha hagut d'amenaçar amb sancions el Govern de Roma a causa de la seva ineficàcia.

Dia rere dia, 8.000 tones d'escombraries de tota mena s'acumulen als carrers, places, carreteres perifèriques i vorals dels camins, fins a arribar als dos metres d'altura, perquè no hi ha abocadors disponibles i cap municipi en vol al seu territori. Fastiguejats, els veïns els calen foc i amb la combustió es produeixen dioxines i altres verins que circulen per l'aire.

MÀ DURA

Davant una situació que d'un moment a l'altre pot causar una de les catàstrofes ecològiques més grans del país, les autoritats centrals van decidir dimecres passat aplicar mà dura contra els qui impedeixin l'obertura dels abocadors, encara que la qüestió de fons és que els que ja hi ha operatius són plens i els municipis no deixen obrir-ne de nous ni construir altres tipus d'eliminacions més modernes i menys agressives amb el medi.

Avalat per alguns grups ecologistes i polítics nacionals, la setmana passada es va arribar a l'absurditat de prestar atenció a l'oferta d'una empresa alemanya que va proposar eliminar totes les escombraries de Nàpols i rodalia transformant-les en electricitat, com passa en regions del nord d'Europa. El projecte va ser pres en consideració l'estiu passat per les autoritats. Ara viatgen fins a aquell país 2.000 tones diàries d'escombraries (la meitat de les projectades), a l'astronòmic preu d'un milió d'euros al dia.

Després de la crisi de l'estiu, la situació va empitjorar el 31 de desembre quan l'últim abocador va tancar perquè estava ple. Immediatament la ciutat de Nàpols va deixar de recollir les escombraries i el mateix van fer la resta de capitals de la regió, com Salern, Avellino i Caserta, que per llei haurien hagut d'obrir anteriorment més abocadors adequats.

MANIFESTACIÓ DE MARES

Arran de l'acumulació de restes, gent d'alguns municipis, principalment mares amb els seus fills, van sortir al

Notícies relacionades

carrer per impedir que es reobrissin temporalment abocadors ja saturats. La premsa i les autoritats diuen veladament que els responsables de la situació són les màfies de les escombraries, totes de la Camorra.

Segons fonts oficials, el negoci de les escombraries és gestionat per vuit clans mafiosos, que amb els anys han creat 140 abocadors il.legals amb una facturació que arriba als 6.000 milions d'euros anuals. L'escriptor Roberto Saviano, autor deGomorra, va explicar ahir que "els clans controlen tot el cicle de les escombraries" i que "durant 30 anys, les regions del nord del país, amb el vistiplau de la Camorra, han abocat a la Campània els seus residus, inclosos els més tòxics". Des que es va declarar la primera emergència el 1994, s'hi han invertit 2.000 milions d'euros, una xifra equivalent a 15 plantes incineradores no construïdes.