L'URBS COMPLEIX 40 ANYS DE LA 'REUNIFICACIÓ'

Jerusalem viu una dura batalla demogràfica

Israelians i palestins lluiten per constituir majoria a la ciutat més disputada

L'alcalde ortodox demana al Govern un pla integral per judaïtzar la capital

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / JERUSALEM

Per més que Israel intenta judaïtzar Jerusalem, no aconsegueix invertir la demografia. La població palestina creix a un ritme molt superior a la jueva i en menys de 20 anys les dues comunitats podrien equiparar-se en nombre de membres, segons revela una enquesta.

A dos dies dels fastos previstos a Israel per celebrar el 40è aniversari de la "reunificació" de la ciutat --data que assenyala al calendari hebreu l'inici de la conquista i de l'ocupació de la part àrab--, l'alcalde de Jerusalem, l'ultraortodox Uri Lupoliansky, va fer ahir sonar les alarmes. I ho va fer apel.lant a la por. "Déu ho impedeixi", va afirmar ahir en el transcurs d'una reunió especial amb el Consell de Ministres, "Jerusalem podria deixar d'estar sota sobirania jueva, per passar a estar regida per Hamàs, que sap que pot conquistar-la demogràficament en 12 anys".

Per evitar-ho, Lupoliansky va demanar al Govern un "pla integral" destinat a judaïtzar la capital disputada pels dos pobles. Un impuls més a la voraç estratègia de colonització, iniciada el 1967, dels barris palestins. La setmana passada l'Ajuntament va aprovar la construcció de tres assentaments ultraortodoxos a Jerusalem Est per connectar-los amb diverses colònies de Cisjordània, on viuen prop de 250.000 colons jueus. El pla preveu un total de 20.000 noves vivendes.

MÉS DINERS

El primer ministre israelià, Ehud Olmert, va respondre a la crida de l'alcalde amb la promesa de destinar més de 1.000 milions d'euros a la revitalització econòmica de la ciutat, que fa anys que perd els seus millors cervells. A més, traslladarà a Jerusalem les seus governamentals que avui són fora i construirà un complex de tribunals en ple centre. Novament, una aposta per la política de fets consumats.

Paral.lelament a la construcció d'assentaments en territori ocupat, Israel utilitza altres estratègies per forçar l'expulsió dels palestins de Jerusalem, un terç dels seus 720.000 habitants. L'una és el mur, que ha deixat fora de la ciutat prop de 55.000 àrabs. L'altra, és una política sistemàtica de demolició de cases palestines. Segons un informe recent del Banc Mundial, el 80% de violacions urbanístiques es registren a la part jueva, però el 80% de les demolicions es produeixen a les zones palestines.

BOICOT

Notícies relacionades

La comunitat internacional segueix sense reconèixer l'ocupació i posterior annexió israeliana de Jerusalem Est. Per això, els ambaixadors de la UE i els EUA van declinar ahir participar en l'aniversari de la "reunificació", amb què el Govern vol reafirmar la condició de Jerusalem com a "capital eterna i indivisible d'Israel". Un 43% d'israelians s'oposen a tota concessió, per més que impliqui el final de l'etern conflicte amb els palestins.

Ahir diumenge es van produir a Gaza els pitjors enfrontaments entre milícies d'Al-Fatah i Hamàs des de la formació del Govern de coalició palestí al febrer. Cinc persones van morir i 11 van resultar ferides, entre elles, tres membres de Hamàs.