El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Baròmetre municipal

Els veïns de l’Hospitalet aproven per la mínima la gestió de Marín a mig any de les municipals

  • Amb un 5,4, l’alcaldessa treu la seva pitjor valoració des de, com a mínim, el 2012, el baròmetre més antic disponible

  • Respecte a la tasca dels grups al consistori, el PSC és l’únic partit que aprova, amb un 5

  • Per la seva banda, la inseguretat continua creixent com el principal problema de la ciutat que destaquen els veïns

Els veïns de l’Hospitalet aproven per la mínima la gestió de Marín a mig any de les municipals

Manu Mitru

4
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Els veïns de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) han valorat amb un 5,4 de mitjana la gestió de l’any passat de l’alcaldessa Núria Marín, com reflecteixen les dades del baròmetre municipal del 2022, publicat aquest divendres 13 de gener. Es tracta de la pitjor puntuació que ha obtingut Marín des d’almenys el 2012 (6,4), el baròmetre més antic publicat a la web de l’ajuntament.

Al llarg dels últims deu anys, l’alcaldessa sempre havia aprovat amb una nota superior a 6 a excepció del 2021, quan va treure un 5,7 en un moment de plena ebullició pel cas Consell Esportiu pel qual va arribar a ser imputada el desembre del 2020 i per la crisi derivada de la pandèmia.

La jutge va arxivar la causa contra Marín pel Consell Esportiu el juliol del 2022. No obstant, l’alcaldessa de la segona ciutat de Catalunya ha empitjorat la seva nota respecte a l’any anterior. Les enquestes es van realitzar entre el 17 d’octubre i el 5 de novembre, és a dir, quan la causa contra Marín ja havia sigut arxivada.

Entretots

¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat

Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana

Pel que fa a la gestió municipal, els hospitalencs l’aproven amb la mateixa nota que la de l’alcaldessa: 5,4. Segons el primer tinent d’alcaldessa, Fran Belver, la caiguda en les notes es deu a un «pessimisme generalitzat» derivat de les diferents crisis socials. «Si comparem amb presidents d’altres administracions o alcaldesses, [Núria Marín] és de les poques que aproven», defensa Belver.

La gestió dels grups municipals

Sobre si els preocupen aquestes ponderacions sis mesos abans de les municipals, Belver explica que «sempre» estan preocupats perquè «sempre tenim la voluntat de millorar». D’aquesta manera, el primer tinent d’alcaldessa afegeix que ha sigut un mandat «complicat», principalment per les accions per pal·liar les diferents crisis derivades de la covid-19 i de la guerra a Ucraïna.

«En el que queda de mandat, més que parlar hem de fer per revertir les carències que els ciutadans han vist i que, òbviament, hi ha hagut», assenyala Fran Belver, que reconeix que la gestió del govern municipal és «millorable», però incideix que «hi ha hagut molts condicionants molt difícils».

Respecte al treball dels grups municipals i a mig any de les eleccions municipals, el PSC és l’únic grup que aprova, amb una puntuació mitjana de 5, quan es pregunta per la valoració de la seva actuació a l’ajuntament.

Tanmateix, els 1.300 enquestats suspenen la tasca de l’Hospitalet En Comú Podem, que obté un 4,1 sobre 10; la d’ERC, un 4,0 i la del PP, un 2,9. Així, Ciutadans, amb un 2,8 de mitjana, obté les valoracions més baixes dels grups presents al consistori.

La sensació d’inseguretat continua en auge

La inseguretat, en la mateixa línia que els grans municipis metropolitans, ha tornat a encapçalar la llista dels principals problemes que destaquen els veïns enquestats. I és que la sensació d’inseguretat ha crescut exponencialment des del 2017 com el principal problema que destaquen els hospitalencs.

Així, si el 2017 un 20% dels veïns consideraven que la inseguretat era el principal problema de la ciutat –el tercer en el rànquing, per darrere de la neteja (24%) i la immigració (20,2%)–, el 2022 un 45,7% l’han considerat el principal problema, a molta distància del segon: la neteja (22,8%).

Un augment significatiu també l’ha mostrat l’incivisme, que s’ha col·locat en tercera posició entre els principals problemes destacats pels veïns amb un 17,8% –el 2021, només un 9,2% dels enquestats el va ressaltar com a principal problema–.

La massificació ocupa el quart lloc de la classificació dels problemes de l’Hospitalet, una de les ciutats amb més densitat de població d’Europa, amb un 10,2%, i en cinquè lloc se situa la immigració, que des del 2018 ha patit l’efecte contrari al de la inseguretat i ha caigut del 21,8% al 9,2%.

Diferència amb el nombre de delictes

Com ja va explicar aquest diari a l’octubre del 2022, les xifres del baròmetre sobre la percepció d’inseguretat a l’Hospitalet contrasten amb les infraccions penals registrades pel Ministeri d’Interior.

A l’Hospitalet de Llobregat, el 2017 es van registrar un total de 15.649 delictes, mentre que el 2021 el balanç final va ser de 15.239 infraccions, és a dir, 410 menys que fa cinc anys, quan la inseguretat es posicionava com a tercer problema de la ciutat.

Cal destacar que les enquestes del baròmetre 2022 treballen amb percepcions i que depenen del context en el qual es porten a terme. En aquesta ocasió, i tot i que correlació no implica causalitat, es van realitzar a penes unes setmanes després de la mort d’un home després de ser apunyalat al barri de Pubilla Cases i en un moment de recurrents queixes per incivisme i altres conflictes a la Florida.

Així, si s’espremen les dades del baròmetre una mica més, es veu que la percepció d’inseguretat és més gran als districtes IV (53,4%) i V (43,5%), en els quals s’inclouen, respectivament, els barris de la Florida i Pubilla Cases.

Notícies relacionades

Quan se’ls va preguntar a l’octubre per la creixent sensació d’inseguretat a la ciutat, tant ajuntament com la majoria de grups de l’oposició van coincidir a assenyalar que en moltes ocasions l’incivisme i problemes de convivència es perceben també com inseguretat.

Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet de Llobregat a EL PERIÓDICO l’Hospitalet