Decisió judicial

La jutge arxiva la causa a Núria Marín per la subvencions al Consell Esportiu

  • La fiscalia va demanar el sobreseïment de la investigació contra l’alcaldessa de l’Hospitalet a l’entendre que va actuar ràpidament quan va rebre les denúncies per les presumptes irregularitats en l’entitat de promoció de l’esport

La jutge arxiva la causa a Núria Marín per la subvencions al Consell Esportiu

ACN

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutjat ha arxivat la causa oberta contra l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, en relació amb les presumptes irregularitats al Consell Esportiu de la ciutat, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. D’aquesta manera, la jutge admet la petició de la fiscalia que se sobresegués el procés judicial, al no apreciar que l’alcaldessa fes cas omís de la denúncia que li va fer arribar el regidor Jaume Graells (ara candidat a l’alcaldia per ERC) sobre la presumpte desviació de fons de l’entitat de promoció de l’esport. Segons el ministeri públic, Marín va actuar sense cap ànim d’ocultació i, per tant, sense abandonar les seves funcions.

L’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona va ser detinguda i imputada al desembre del 2020 per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional, que investiga una presumpta trama de malversació i desviació de subvencions de l’ajuntament al Consell Esportiu de la localitat. Després de declarar va ser posada en llibertat. La causa té el seu origen en una denúncia del regidor del PSC de l’Hospitalet Jaume Graells –que va dimitir com a tinent d’alcalde, però no ha deixat la seva acta ni el grup municipal– per preusumptes irregularitats al consell, que van desembocar en la detenció de dos companys de govern: Cristian Alcázar, segona tinenta d’alcalde, i Cristóbal Plaza, que continuen encausats.

L’auditoria

Notícies relacionades

La fiscalia va exposar en l’escrit en què demanava l’arxivament, els arguments de la qual han sigut recollits per la jutge, que per cometre el delicte d’omissió del deure de perseguir delictes és necessari que la persona que rep la denúncia de presumptes anomalies no faci cap moviment per investigar-les. Això no va passar, incideix l’acusació pública, en el cas de Marín, ja que «va ordenar» la posada en marxa d’una auditoria al Consell Esportiu amb «la finalitat d’aclarir la veracitat dels fets dels quals va ser informada». Fins i tot, apunta, aquesta decisió va semblar «tranquil·litzar» el regidor, ja que aquest va anunciar a l’alcaldessa: «Ja s’ha encarregat l’empresa per auditar, per fi».

En la seva declaració davant la jutge, l’alcaldessa va negar la passivitat de què l’acusava Graells i va assegurar que després de la reunió amb ell va trigar hores a iniciar les gestions per encarregar l’auditoria i a veure’s amb els regidors Cristian Alcázar i Cristóbal Plaza, vinculats al Consell i imputats en la causa, per demanar explicacions. Després de la seva declaració judicial, l’alcaldessa va comparèixer davant els mitjans per reiterar la seva innocència i expressar la seva «confiança plena» en la justícia. «Sempre he actuat amb la màxima legalitat i assessorada pels responsables municipals. Espero poder demanar el meu arxivament d’una forma ràpida en els pròxims dies», ha assenyalat Marín.