El Periódico de L'Hospitalet

S’integra a la xarxa pública
La ‘nova’ Acadèmia Cultura de l’Hospitalet, sense instal·lacions adaptades davant l’inici de curs
A quatre dies de començar la seva etapa com a centre públic després d’evitar el seu tancament, el centre no compta amb sala de menjador ni lavabos accessibles per a nens de 3 a 6 anys
A l’agost, Educació va comunicar que hi havia problemes arquitectònics greus i que Infantil havia de ressituar-se en l’espai que fins ara ocupava Secundaria

Quan falten quatre dies per a l’inici del curs escolar, l’antiga escola concertada Acadèmia Cultura de l’Hospitalet de Llobregat –ara, Institut Escola Maria Miret– no té adaptades les instal·lacions de l’alumnat d’Educació Infantil.
El pla per salvar l’escola i ubicar tots els nens es va definir al maig, però aquest estiu el Departament d’Educació va comunicar a docents i famílies que P-3, P-4 i P5– s’han de recol·locar a les antigues aules de Secundaria, ubicades a l’edifici històric.
A menys d’una setmana per al 5 de setembre, no tenen sala de menjador ni lavabos accessibles per a nens de 3 a 6 anys. La comunitat educativa treballa a contrarellotge per acabar totes les instal·lacions de la nova etapa com a centre públic.
Aquesta setmana, docents i famílies s’han bolcat a preparar els barracons on era l’Escola Ernest Lluch, que passaran a ser el nou Institut Escola Maria Miret i acolliran tot l’alumnat de l’Acadèmia Cultura. Pares, mares, mestres, direcció i administratius estan descarregant mobiliari i material escolar junt amb una brigada municipal.
Una mesura provisional per «motius de seguretat»
En el pla acordat amb Educació per garantir la continuïtat de l’escola, es preveia traslladar l’alumnat de Primària i Secundària als mòduls de l’antic Ernest Lluch, mentre que les aules d’Infantil es mantenien provisionalment en el mateix edifici on estaven –situat davant la finca històrica de l’Acadèmia Cultura–. A l’agost, Educació els va comunicar que hi havia problemes arquitectònics greus i que Infantil havia de ressituar-se a l’espai que fins ara ocupava Secundaria.
A part de traslladar el material de P-3, P-4 i P-5, el canvi d’edifici comporta també adaptar les instal·lacions, ja que la finca a la qual ara van els més petits té un llarg tram d’escales per accedir a les aules, no disposa d’urinaris aptes per a nens de 3 a 6 anys ni tampoc menjador. Aquest dimecres, l’empresa responsable del servei de menjador visitava les instal·lacions per estudiar com habilitar un espai per servir els menjars.
Des de l’Ajuntament de l’Hospitalet apunten que el Departament i el consistori han acordat aquest trasllat «per motius de seguretat» i recalquen que és una mesura «provisional» mentre no es disposi dels mòduls prefabricats que se situaran a prop dels barracons on ara va la resta d’alumnat. El canvi d’edifici per als més petits ha agafat a contrapeu la comunitat educativa, que aquesta setmana preveia dedicar els esforços a adequar els barracons de Primària i Secundària, però no comptava amb aquest trasllat afegit.
Les famílies, «molt contentes» malgrat tot
El tràfec per la reubicació dels tres cursos d’Educació Infantil contrasta, tanmateix, amb la «il·lusió» que mostren les famílies davant la nova etapa com a centre públic. «Ho teníem tot en contra per salvar l’escola, però ara estem molt contents», resumeix la vicepresidenta de l’AFA (Associació de Famílies d’Alumnes), Eila Colomer, que recorda que el camí per garantir la continuïtat del centre «ha sigut molt complicat».
Colomer ressalta que les famílies estan «molt contentes» tant per la seva continuïtat, com per la seva nova etapa com a centre públic. «Tenim material nou, laboratori, aula de robòtica... i diverses coses a què abans no podíem aspirar», relata, amb referència a la trajectòria que han tingut fins ara com a centre concertat propietat del Bisbat de Barcelona.
Alhora, des de l’AFA ressalten la importància de garantir un nou futur per a l’escola en un barri, la Torrassa, amb una alta densitat demogràfica. «Hem passat molta angoixa i sofriment perquè, si tancaven l’Acadèmia Cultura, moltes famílies es quedaven al carrer», apunta. Segons l’AFA, el 90% dels 365 alumnes del curs anterior continuaran en el nou centre. Els que no ho fan són famílies que, davant la incertesa del tancament, van optar per assegurar-se plaça en altres escoles de la ciutat.
Notícies relacionadesAmb l’inici del curs a la cantonada, l’associació que agrupa les famílies se sent que ha «fet història» havent aconseguit que l’escola continuï oberta com a centre públic, amb tot l’alumnat junt i també l’equip docent.
El pròxim pas, recalquen, serà aconseguir un edifici que els permeti abandonar els barracons que ocuparan ara. Mentre aquesta fita no arribi, reclamaran a Educació que canviï el nom Institut Escola Maria Miret pel de Nova Cultura. «Volem rendir homenatge a tots els anys d’història que portem a l’esquena», assegura l’AFA.
- Conducció Per aquest motiu hauràs de portar piles al cotxe a partir de l'any que ve
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones
- Política local Els locals del Born hauran de tancar abans si fan soroll de nit
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- L'ADMIRACIÓ DEL FUTBOL MUNDIAL Ecos de l'Inter-Barcelona: "La millor semifinal de la història de la Champions; ningú volia que s'acabés"