El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Sanitat pública

L’Hospital de Bellvitge estrena una unitat específica per millorar l’estudi de les alteracions de la microbiota

  • L’equip desenvolupa un sistema de trasplantament que substitueix la colonoscòpia per càpsules ingeribles

L’Hospital de Bellvitge estrena una unitat específica per millorar l’estudi de les alteracions de la microbiota

ACN / HUB

1
Es llegeix en minuts
ACN

L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) ha posat en marxa la Unitat Transversal per a l’Estudi del Microbioma Humà (UTMAH), una unitat específica que potenciarà el trasplantament de bacteris del tracte gastrointestinal i la investigació per a la seva aplicació en diferents patologies. En aquest sentit, està participant en el desenvolupament d’un sistema pioner que substitueix la transferència per colonoscòpia per càpsules que poden ser ingerides pel pacient.

Està dirigit a pacients afectats per la infecció provocada pel bacteri ‘Clostridioides difficile’, una de les infeccions més recurrents de l’aparell digestiu i que provoca episodis greus de diarrea. Les taxes de curació amb el trasplantament de microbiota fecal són entre el 85% i el 90%.

Des de l’Hospital de Bellvitge recorden que la microbiota per al trasplantament procedeix d’un donant sa, a qui se li practiquen nombroses proves per confirmar l’absència de patògens nocius per al receptor. Fins ara aquests trasplantaments havien de realitzar-se amb una colonoscòpia, però s’està desenvolupant un sistema alternatiu amb càpsules ingeribles.

Aquestes càpsules contenen una quantitat de microbiota sana equivalent a la de la colonoscòpia, però en format liofilitzat. El contingut de les càpsules s’allibera més enllà de l’estómac i permet la reconstitució de la microbiota intestinal a l’entrar en contacte amb el sistema digestiu del pacient receptor. A Catalunya es diagnostiquen uns 1.500 casos nosocomials de colitis per ‘Clostridioides difficile’, segons dades del VinCat, a més d’un nombre no determinat de casos comunitaris. Però únicament es realitzen al voltant de 15 trasplantaments anuals de microbiota fecal, la majoria al HUB.

Captar més donants

A part de nous mètodes de trasplantaments, la previsió és que la nova unitat permeti potenciar el banc de microbiota que el HUB va posar en marxa de forma pionera el 2018. La intenció és captar més donants a partir d’un procés d’anàlisi exhaustiva que realitzen especialistes del Servei de Microbiologia del HUB per assegurar que no hi hagi presència de cap patogen a tot el procés.

Notícies relacionades

La creació de la nova Unitat de Microbiota de l’Hospital de Bellvitge forma part d’una de les set operacions integrades al Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) 4locaLHealth, que compta amb el finançament de la Generalitat del Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER de la Unió Europea.

Més notícies de l’Hospitalet a l’edició local d’EL PERIÓDICO