El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Sanitat pública

L’atenció multidisciplinària millora la qualitat de vida i supervivència dels pacients amb ELA

  • Així ho assegura un estudi realitzat a l’Hospital de Bellvitge de l’Hospitalet en el qual s’han recollit diferents dades de gairebé 400 pacients

fcosculluela18512639 hospitalet de llobregat    baix llobregat    03 03 2012    s170512162515

fcosculluela18512639 hospitalet de llobregat baix llobregat 03 03 2012 s170512162515

1
Es llegeix en minuts
EFE

La implementació d’un model d’atenció multidisciplinària repercuteix de forma positiva i directa en els índexs de supervivència i satisfacció dels pacients d’esclerosi lateral amiotròfica (ELA). Així ho assegura un estudi realitzat a l’Hospital Universitari de Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) en el qual s’han recollit diferents dades de gairebé 400 pacients d’ELA tractats en el centre, 54 atesos per un neuròleg general entre els anys 1991 i 2000, i 344 tractats per la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona (UFMM) entre el 2001 i el 2012.

En un comunicat, l’hospital ha explicat que les variables principals que van fer possible l’augment de la supervivència mitjana dels pacients són l’aplicació oportuna de l’assistència respiratòria i de la gastrostomía (que permet l’administració d’aliments directament a l’estómac), així com la durada dels dos processos.

Quant a la satisfacció amb l’atenció en l’UFMM, un 92% dels pacients va valorar positivament la informació rebuda, el respecte als seus drets com a pacients, la coordinació i el tracte com a bons o molt bons.

L’UFMM de Bellvitge està integrada per professionals de neurologia; pneumologia; rehabilitació i fisioteràpia; nutrició i dietètica; psicologia; teràpia ocupacional; treball social; epidemiologia; infermeria i cures pal·liatives. Així, un mateix dia el pacient es visita de forma consecutiva amb tots els especialistes de la unitat.

Bons resultats

Per a l’autora de l’estudi i coordinadora de l’UFMM, Mónica Povedano, l’experiència i les dades de la unitat multidisciplinària avalen un model centralitzat per a l’atenció d’una malaltia minoritària com l’ELA, així com en d’altres.

«Els resultats del treball indiquen que els pacients que viuen més lluny no presenten pitjors xifres de supervivència ni suposen un increment afegit de la despesa sanitària per al centre», ha assenyalat.

Notícies relacionades

En aquest sentit, el treball també refuta la creença que l’atenció del pacient d’ELA suposa una despesa directa molt elevada per als centres sanitaris: la mitjana d’aquesta despesa directa és de 5.574 euros per pacient i any, segons dades extretes de 425 pacients atesos en l’UFMM de Bellvitge entre els anys 2016 i 2019.

Més notícies de l’Hospitalet a l’edició local d’EL PERIÓDICO